2024. február 29. -
EUR : 391.26
USD : 362.28
Időjárás ikon15°

Bemutatta a Honvédség a legújabb magyar fejlesztésű légvédelmi drónt

A védelmi innovációért felelős miniszteri biztos szerint a haderőfejlesztés a védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres.

Hétfőn a Bakony Harckiképző Központ nullponti gyakorló- és lőterén mutatták be a legújabb magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgépet. Porkoláb Imre, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos a bemutatón kiemelte: „a sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú, pilóta nélküli repülőrendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott.

Az új technológia a nemzetközi piacon is megállja a helyét”

– tette hozzá.

„A haderőfejlesztés csak a magyar védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres” – hangsúlyozta.

Mint mondta, az új fejlesztés mérföldkő a honvédség megújulása terén, olcsóbb és komolyabb teljesítményű, mint elődei. Felidézte: a rendszerváltoztatás egyik legnagyobb vesztese a hadiipar volt, ezért 2010-ben újra kellett indítani az ágazat fejlesztését. A hadiipari fejlesztések számos, mindennapi használatra alkalmas eszköz és technológia fejlődéséhez járulnak hozzá, így a mindennapjainkra is hatással vannak – mondta, példaként említve az internet használatát. Rámutatott:

a jelenlegi nemzetközi helyzetben kiemelten fontos a légtérvédelem, ezen belül pedig felértékelődik a drónok használata.

Molnár Zsolt, a fejlesztést végrehajtó Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az akár 500 km/órával kötelékben is repülni képes, 68 kilogrammos drónnal valós körülmények között szimulálhatók a támadó repülőgépek. Repülési magassága a 6000 métert, üzemideje a 60 percet, kommunikációs hatótávolsága a 75 kilométert is eléri – közölte. Jelezte, a berendezés három részből áll: a légijárműből, a katapultból és a földi irányítóállomásból. 

Blénessy László, a 4iG vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy társaságuk az informatika, a távközlés és a védelmi technológia területén hajt végre fejlesztéseket, szavai szerint az új drón mindhárom területet magába foglaló technológiai fejlesztés eredménye.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató