2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Sándor Fegyir: „Biztos vagyok benne, hogy a magyarok 73 százaléka a kocsmákban fog inni Ukrajna győzelmére”

Megszólalt az ukrán nagykövet-jelölt.

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja a magyar-ukrán viszony rendezésének a háború megnyerése – mondta Sándor Fegyir az Ukrinformnak szombaton adott interjújában. A háború szerinte nem csak az ukrán, de az uniós forrásokat is felemészti, de muszáj most erre költeni, különben valaki más seregét fogja etetni az ember. A kapcsolatok újraépítésének első pontja tehát a győzelem és utána el lehet kezdeni a rendes munkát.

„Biztos vagyok benne, hogy a magyarok 73 százaléka a kocsmákban fog inni Ukrajna győzelmére”

– mondta.

Fegyir listája szerint 374-en vannak magyarok az ukrán hadseregben, többségüket a határőregységekhez osztották be, mint a 128. önálló Kárpátaljai rohamdandár, vagy a 33. dandár. Fegyir elmesélte, hogy ezért is hordja a vállán a magyar trikolórt, mivel a katonáskodó magyarok így könnyebben felismerik egymást.
 
A kérdésre, miszerint érték-e kritikák a magyarokkal való együttműködése miatt, az őrmester így válaszolt: „Van két fülem — az egyiken bemegy, a másikon kijön. A lényeg az eredmény. És az van.”

Persze szóba került Sándor Fegyir nagyköveti kinevezése, ami jelenleg azért akadt el, mert Novák Katalin március nem írta alé az új nagykövet befogadó nyilatkozatát. Fegyir ezzel kapcsolatban elmondta, hogy tanulja a magyar nyelvet, mármint az irodalmit, mert a köznyelvet már elég jól ismeri. Amikor a két ország közötti hivatalos kapcsolatok helyzetéről kérdezték, illetve arról, hogy miként tervezne javítani a mélypont közeli állapotokon, így  válaszolt: „Az Ukrán Fegyveres Erők őrmestereként végrehajtom a legfelsőbb főparancsnok utasításait, aki a front ezen szakaszához rendelt.”

A fronton küzdő magyarok motiváltságával viszont messzemenően elégedett Fegyir Sándor és el is mesélte, hogy a katonáskodó magyarok gyakran megosztják vele azt az elképzelésüket, hogy nekik nemzeti sorsuk a vad keleti hordák elleni harc, akár tetszik, akár nem. „Így 1526-ban is harcoltak, 1956-ban is harcoltak a kommunisták ellen és most, 2023-ban is harcolnak.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató