2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

A szankciók ellenére rekordnyereségről számolt be a legnagyobb orosz pénzintézet

Oroszország legnagyobb pénzintézete, a Sber (korábbi nevén Sberbank) rekord nettó nyereséget ért el az idén január-júniusban – közölte a bank a kedden közzétett jelentésében.

Az adatok szerint a bank 727,8 milliárd rubelt (kb 2700 milliárd forint) keresett 2023 első félévében. A nyereség 22,4 százalékkal ugrott meg 2021 azonos időszakához képest, amely szintén rekordév volt a bank számára. A beszámolási időszakban a Sber nettó kamatbevétele meghaladta a 979 milliárd rubelt.

Ez a szám 41,4%-kal nőtt az előző évhez képest, ami “a folyó évi üzleti növekedésnek, valamint az előző évi alacsony bázis hatásának köszönhető” – közölte a bank. A Sber nem hozta nyilvánosságra a nyereség dinamikáját 2022-hez képest, amikor a nyugati szankciók közepette csaknem 80%-kal zuhant a profitja.

A Sber nettó jutalékbevétele is megugrott az első félévben, 18,2%-kal 320 milliárd rubelre nőtt az előző évhez képest.

A bank nagy hasznot húzott ausztriai leányvállalatának júniusi eladásából, amellyel véglegesítette az uniós bankpiacról történő kivonulását. A Sber eredetileg tavaly jelentette be, hogy kivonul az unióból, az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt. Az eladásnak köszönhetően a hitelező nettó nyeresége csak júniusban 1,5 milliárd dollárt tett ki, ami rekordot jelent az év során.

A múlt héten German Gref, a Sber vezérigazgatója azt mondta, hogy a bank nyereségének folyamatos növekedésére számít az idén.

“Az, hogy a hozamok visszatérnek a normális szintre, azt mutatja, hogy a “kockázati költségek” stabilizálódtak. Idén a nem normalizált nyereség valamivel magasabb lesz, mert tavaly mindenki tartalékokat halmozott fel, köztük a Sber is. Most feloldottunk egy nagy tartalékot az európai bankunkban, amit eladtunk. Tavaly a saját tőke megtérülésén vesztettünk, idén lesz egy ilyen egyszeri nyereségünk, egy magasabb szintű nyereségünk a tartalékok feloldása miatt”

– jelentette ki Gref az orosz jegybank fórumán. A múlt hónapban az orosz jegybank feljavította az ország bankjaira vonatkozó 2023-as nyereségprognózisát, és azt vetítette előre, hogy az év végére 22 milliárd dollár fölötti nyereséget fognak elérni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató