2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Az EP jóváhagyta, hogy az EU több lőszert adjon Ukrajnának

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta, hogy az Európai Unió 500 millió euró összegű finanszírozással és új intézkedések bevezetésével támogassa az uniós védelmi ipar lőszergyártási kapacitásának sürgős bővítését Ukrajna katonai eszközigényének kielégítésére – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön. Az 505 szavazattal, 56 ellenében és 21 tartózkodás mellett elfogadott jogszabálytervezet szerint a lőszergyártást támogató törvény (ASAP) célja, hogy felgyorsítsa a lőszerek és rakéták Ukrajnába történő szállítását, és segítse a tagállamokat készleteik feltöltésében.

A jogszabály célzott intézkedéseket is tartalmaz, többek között 500 millió euró összegű finanszírozást irányoz elő, hogy növelje az EU termelési kapacitását a védelmi termékek, különösen a tüzérségi lőszerek, rakéták és alkatrészeik jelenlegi hiányának kezelésére. Az új jogszabály támogatja a tagállami készletek felhasználását és a lőszerek közös beszerzését is. A jogszabály különösen az uniós védelmi ipar reagálóképességét és arra irányuló képességét erősíti majd, hogy időben ellássa Európát lőszerekkel és rakétákkal.

"Tekintettel arra, hogy Európában ismét nagy intenzitású konfliktushelyzet alakult ki, biztonságunk és az Ukrajna támogatására irányuló folyamatos erőfeszítéseink szempontjából döntő fontosságú, hogy ezek a termékek időben és kellő mennyiségben rendelkezésre álljanak”

– fogalmaz a dokumentum.

 

A képviselők azt is szorgalmazták, hogy az uniós országok biztosítsák Ukrajna számára a jogszabály alapján finanszírozott lőszert anélkül, hogy exportkorlátozások vonatkoznának rá. A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: csak egy erős védelmi kapacitásokkal rendelkező Európai Unió képes megbirkózni a fokozódó biztonsági kihívásokkal.

Ezért támogatjuk a felelőtlen baloldali-liberális politika következtében meggyengült védelmi ipar és infrastruktúra megerősítését, és ennek keretében a lőszergyártás felgyorsítását – fogalmaztak.

A közlemény Gál Kingát, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőjét idézte, aki elmondta: az ukrajnai háborús eszkaláció felszínre hozta a közös katonai védelmi kapacitások hiányosságait, és rámutatott a védelmi ipar megerősítésének szükségességére.

Csak egy globális összevetésben fejlett és versenyképes védelmi tartalékokkal rendelkező Európai Unió képes megbirkózni a fokozódó kihívásokkal – fogalmazott. Kiemelte: Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra megerősítését, ennek keretében a lőszergyártás felgyorsítását is, de továbbra sem vesz részt az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokban.

Elkötelezettek vagyunk az orosz-ukrán háború lezárása iránt, amihez mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség a tartós béke érdekében – tette hozzá Gál Kinga. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője szerint előremutató, hogy a döntés ilyen gyorsan megszületett.

A szomszédságunkban dúló háború kontextusában elengedhetetlen, hogy az európai védelmi ipar képes legyen a megfelelő mennyiségű tüzérségi lőszerkészlet folyamatos és biztonságos előállítására, ami lehetővé teszi a polgárok védelmét. A jogszabály gyors elfogadása egyben a védelemipar leépítését jelentő baloldali-liberális védelempolitika teljes kudarcának beismerését jelenti – fogalmazott.

Szükség van ezekre a kapacitásokra és az új szabályok a magyarországi lőszergyártás számára is segítséget jelenthetnek – tette hozzá Gyürk András.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató