2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Még több kárpátaljai magyar hadifogoly érkezhet Magyarországra

Az Orosz Ortodox Egyház újabb ukrán hadifoglyokat szállíthat Magyarországra – közölte csütörtökön egy ukrán lap.

Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház közleménye szerint, valamint a magyar kormány közlése alapján 11, orosz fogságba esett kárpátaljai magyar katonát adott át Moszkva Magyarországnak júniusban, akik közül a  múlt kedden hárman vissza is térhettek Ukrajnába, utána pedig pénteken két társuk is követte őket.

Június végén már írta egy ismert ukrán hírportál, a Jevropejszka Pravda a saját értesülései alapján, hogy újabb hadifoglyokat adhatnak át az oroszok Magyarországnak. Akkor konkrétumokat ezzel kapcsolatban nem közöltek, így kérdéses volt az információ hitelessége.



Csütörtökön a fentieknél sokkal konkrétabb információk láttak napvilágot. Az rbc.ua portál ugyanis – az ukrán hírszerzésnél dolgozó forrása alapján – azt írta, hogy

A KÖVETKEZŐ HETEKBEN ÚJABB HADIFOGLYOKAT ADHAT ÁT AZ OROSZ ORTODOX EGYHÁZ.

A portálnak nyilatkozó ukrán hírszerző azt mondta, az Orosz Ortodox Egyházban jelenleg is tárgyalnak arról, hogy fogadnák a magyar kormány képviselőit. A hírszerzők úgy tudják, erre augusztus 8. és 11. közt kerülhet sor. A látogatás elsődleges célja, hogy a magyar származású ukrán hadifoglyok átadásának következő körét megtárgyalják – fogalmazott a hírszerzőtiszt, hozzátéve, a fogolycseréből az ukrán kormányzatot az előző alkalomhoz hasonlóan most is kihagynák.

A hírszerző azt is hozzátette, hogy az Orosz Ortodox Egyház részéről Antonij metropolita tárgyalhat a magyarokkal, aki tavaly június óta a moszkvai patriarchátus külkapcsolataiért felel. Elmondása szerint a magyar félnek egyelőre nincs listája arról, kiket akarnának átvenni az oroszoktól, és emiatt az orosz titkosszolgálat jelenleg is keresi a hadifoglyaik közt azokat, aki kárpátaljai születésűek. A tervük az, hogy a magyar delegáció érkezéséig egy 10-15 főből álló listát állítsanak össze. 

A magyarok feltétele az, hogy magyar etnikumú, magyar nyelvtudással rendelkező személyek legyenek, csak azokat fogadják el, akik az Ukrajnában élő magyar kisebbséghez tartoznak – fogalmazott az ukrán hírszerző.

A legutóbb Magyarországra érkezett 11 fogoly közül öt ember visszatért Ukrajnába. A másik hat személy hollétéről egyelőre nincs információ. 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató