2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Nyár végén indulhat a nagyszabású orosz támadás

Ukrajnában állóháború alakult ki, azonban Seymour Hersh szerint az amerikai vezetés tisztában van azzal, hogy az ukrán ellentámadás kifulladása után a jövő hónapban orosz támadás indul.

Az orosz hadsereg augusztusban indíthat nagyszabású offenzívát Seymour Hersh szerint: a Pulitzer-díjas újságíró névtelenséget kérő amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról ír, hogy az orosz csapatok nyár végén fogják elindítani a hadműveletet, miután az ukrán ellentámadás nem ért el eredményeket. Az informátor azt is elárulta Hershnek, hogy a szövetségesek nem sokat tudnak az orosz erők ukrajnai helyzetéről – írja a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

A régóta beharangozott ukrán ellentámadás június első hetében kezdődött, azonban Kijev nem tud sikereket felmutatni. Volodimir Zelenszkij a jelenlegi állóháborúért a nyugati szövetségeseket okolta, mivel késlekedtek a fegyverek és tankok szállításával. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 11-én kijelentette, hogy az ukrán csapatok egyik irányban sem érték el céljukat, veszteségeik pedig meghaladták a 26 ezer katonát és az 1244 harckocsit (amihez hozzá kell tenni: ezeket a számokat más forrásból nem lehet megerősíteni).

Bár az ukrán hírforrások hírt adnak kisebb harctéri sikerekről, a fronton harcoló katonák kevésbé optimisták a pozitív fordulattal kapcsolatban. Az ukrán katonák között nincs egyetértés abban, hogy miként végződik az ukrán ellentámadás. Általában minél közelebb van egy katona a jelenleg a Fekete-tenger partjától az orosz–ukrán határig húzódó, mintegy ezer kilométer hosszú frontvonalhoz, annál pesszimistább a végkifejletet illetően.

Putyin: pont ezért támadtunk, Moszkvát fenyegeti az ukrán NATO-tagság

Biztonsági fenyegetést hoz létre Oroszország számára Ukrajna esetleges NATO-tagsága- és az orosz hadművelet megindításának egyik indoka éppen Ukrajna NATO-csatlakozásának veszélye volt – mondta csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin arról is beszélt, hogy az esetleges ukrán NATO-tagság nem növelné az ország biztonságát, csak további nemzetközi feszültséghez vezetne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató