2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Navracsics: Már csak a Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e az Erasmus-források

Nem tud semmilyen „apokaliptikus” határidőről, amit az Európai Bizottság szabott volna – nyilatkozta az atv.hu-nak Navracsics Tibor annak apropóján, hogy a hvg.hu a minap arról írt: akár 4500 magyar alapítványi egyetemi hallgató is kimaradhat az Erasmus programból jövőre, így elesve a lehetőségből, hogy egy fél évet más Európai Uniós országban tanuljon.

Ezt abból számolta ki a lap, hogy a hatáskörrel rendelkező alapítvány csak feltételesen tudja támogatni a közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek pályázatait, a támogatási szerződéseket csak akkor kötik meg, ha arra az Európai Bizottság idén november 23-ig engedélyt ad. Ennek azonban előfeltétele a bizottsági szóvivő szerint, hogy legkésőbb szeptember 1-re – az egyetemi szemeszter kezdetére – alá kellene írni a szerződéseket a Tempus Közalapítványnak, azaz szeptember 1-ig a magyar parlament fogadja el az alapítványi egyetemi kurátorok kinevezését és az összeférhetetlenségi szabályokat érintő törvénymódosításokat.

Addig azonban már nem valószínű, hogy összeülne az Országgyűlés.

Navracsics Tibor ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány mindent teljesített, amit kért a Bizottság, amiről Johannes Hahn költségvetési biztossal tárgyalt. A Bizottság részéről a tárgyalásokon normaszöveg-javaslatot kértek, nem a parlament által már megszavazott törvénymódosításokat.

„Már csak a  Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e és mikor az Erasmus-források, ez teljes egészében az ő felelősségük”– szögezte le a területfejlesztési miniszter.

Most Brüsszelben nyári szünet van, így augusztusban sem tárgyalnak, az egyeztetések a Bizottsággal szeptemberben folytatódhatnak. A Jobbik rendkívüli nyári parlamenti ülést sürget, de Navracsics Tibor szavaiból az derült ki: nyáron nincs szükség rendkívüli parlamenti ülésre az Erasmus+ program miatt. A miniszter ugyanakkor változatlanul optimista, bízik benne, hogy lesz megállapodás. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató