2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Külföldi gyújtogatók miatt pusztítanak erdőtüzek Athén térségében

Két erdőtűz is lángolt Athén térségében hétfőn, a görög fővárostól délkeletre és nyugatra lévő települések lakóépületeiben okozott károkat, a lakókat evakuálásra szólították fel - közölték a helyi hatóságok.

Az Athéntól mintegy 27 kilométerre délkeletre található Kuvaraszban több lakóház is megrongálódott a lángokban, amelyek a környező településekre is átcsaptak. Negyven tűzoltóautó és 11 repülőgép segítségével mintegy 150 tűzoltó fáradozik a lángok megfékezésén a viharos erejű széllökések közepette.

A görög televízióban mutatott felvételeken egy kiégett házat és több autót, valamint az égő aljnövényzetből felcsapó sűrű füstöt lehetett látni. A közeli Kalüvia település lángra kapott istállóiból megrémült lovakat menekítettek ki. "Az erős széljárás miatt a tűz két óra alatt 12 kilométernyit terjedt" - ismertette Joannisz Artopoiosz tűzoltósági szóvivő.

Mint mondta, a rendőrség őrizetbe vett egy külföldi férfit, akit gyújtogatással gyanúsítanak.

Legalább két település lakóit, egy nyári tábort és egy rehabilitációs központot kellett evakuálni eddig az erdőtüzek miatt az Athéntól nyugatra található Lutráki tengerparti üdülőváros közelében.

A helyi polgármester a görög televízióban azt mondta, a nyári táborból 1200 gyereket menekítettek ki. A térségben 59 tűzoltó 19 tűzoltóautó és hét repülőgép segítségével küzdött a lángok ellen.

A görög meteorológiai szolgálat további tüzek veszélyére figyelmeztetett, miközben az országban újabb hőhullám várható a héten.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató