2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Szijjártó magyargyűlölőnek nevezte az Európai Parlament alelnökét

„Nevetséges az Európai Parlament ”magyargyűlölő„ alelnökének a felvetése, amely szerint a BMW-nek Magyarország helyett Romániába kellene vinnie a beruházását, jól láthatóan teljes kudarc a hazánkban beruházó német vállalatok politikai zsarolása” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten a jemeni külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján egy kérdésre reagálva. Az Atv újságírója azt kérdezte, hogy bármilyen veszély fenyegeti-e, hogy Debrecenben legyen a BMW-gyár, miután olyan híreket lehetett olvasni, hogy esetleg Romániába telepítik.

Szijjártó Péter erre válaszolva nevezte magyargyűlölőnek Katarina Barley-t, az EP alelnökét.

„Az említett hölgy egy magyargyűlölő személy, súlyos hungarofóbiában szenved”

– kezdte a választ, az erről készült videót később a hivatalos Facebook-oldalára is kiposztolta:

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a BMW-gyár építése is a tervek szerint halad, a vállalat az elektromobilitási stratégiája rendkívül jelentős elemét hozza Debrecenbe. „Hogy ezek a munkahelyteremtő, high-tech beruházások Magyarország helyett Romániában valósuljanak meg, ezt a német szocialisták akarják, meg néha az az érzésem, hogy a magyar baloldal is, de szerencsére nem rajtuk múlik ez, hanem a beruházói döntéseken, valamint a beruházók és a magyar kormány együttműködésén” – mondta.

„Az említett hölgy, a német és a magyar baloldal mindenfajta igyekezete dacára idén akár a tavalyi beruházási rekord kétszeresét is sikerülhet elérni” – mondta Szijjártó Péter.

A BMW-gyár alapkövét tavaly júniusban rakták le Debrecenben, a cég igazgatótanácsának tagja, Milan Nedeljkovic később azt mondta, hogy a világ legmodernebb üzemét építik, és a BMW több mint kétmilliárd euróra növeli (mintegy nyolcszáz milliárd forintra), ezzel megduplázza magyarországi beruházásának értékét.

A novemberi bejelentés szerint a várhatóan 2025-ben induló autógyár mellett az elektromos hajtású modellekhez szükséges akkumulátorokat is készítenek majd egy most épülő üzemben, amely ötszáz új munkahelyet jelent az eddigieken felül.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató