2024. május 31. - Angéla, Petronella
EUR : 384.95
USD : 355.22
Időjárás ikon25°16°

Tüntetők megrohamozták és felgyújtották Bagdadban a svéd nagykövetséget

A svéd Korán-égetésről szőtt tervek kicsapták a biztosítékot Irakban.

A Reuters arról ír, hogy tüntetők százai rohanták le csütörtök kora reggel a Bagdad központjában lévő svéd nagykövetséget: 

megmászták annak falait és felgyújtották, 

tiltakozásul a Svédországban tervezett Korán-égetés ellen.A bagdadi nagykövetség valamennyi munkatársa biztonságban van – közölte a svéd külügyminisztérium sajtóosztálya közleményben, amelyben elítélte a támadást, és hangsúlyozta, hogy az iraki hatóságoknak meg kell védeniük a diplomáciai képviseleteket. A minisztérium nem válaszolt azonnal a további részletekre vonatkozó megkeresésre.

A csütörtöki tüntetést Muktada Szadr síita politikus és hitszónok támogatói hívták össze, írják, hogy tiltakozzanak a heteken belül már a második, előre megtervezett svédországi Korán-égetés ellen. Hangsúlyozzák: Szadr Irak egyik legbefolyásosabb személyisége, több százezer híve van, akiket időnként az utcára hív, többek között tavaly nyáron, írják, amikor elfoglalták Bagdad erősen megerősített Zöld Zónáját, és halálos összecsapásokba keveredtek.


Stockholmi előzmények

A portál emlékeztet: a svéd rendőrség szerdán engedélyezte, hogy csütörtökön nyilvános gyűlést tartsanak Irak stockholmi nagykövetsége előtt. Egy svéd hírügynökség jelentése szerint 

a nyilvános gyűlésen a Korán és az iraki zászló elégetését tervezték, 

és köztük volt az a férfi is, aki júniusban egy stockholmi mecset előtt felgyújtotta a Koránt.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató