2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Megérkeztek a románok Tusványosra

A Mihai Tîrnoveanu féle Nép Útja (Calea Neamului) valamint az Ortodox Testvériség nevű szervezetek korábbi bejelentésükhöz hűen megérkeztek Tusványosra.

Mi jöhetett még: a dollárbalosok után a román nacionalisták is megjelentek Tusványoson! - írta Deák Dániel és egy képet is megosztott a Facebookon.

 

Mintegy harmincan gyűltek össze a találkozásra megbeszélt időpontban a tusnádfurdői ortodox templomnál, ahonnan Tîrnoveanu vezetésével elindultak a tábor felé, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének tervezett beszédére.

 

Mihai Tîrnoveanu vitázik a csendőrök vezetőjével. Szerinte regisztráltak, de a beléptető pontnál ennek ellenére megakadályozták a belépésüket. Szerinte diszkrimináció történt. „Romániát Magyarország ellenőrzi, Orbán Viktor ellenőrzi a román külpolitikát? Orbánt zavarja a molinó és a román zálszló” – mondta Tirnoveanu.

 

„Valami örök: Erdély román föld” – ilyen és ehhez hasonló feliratok olvashatók a tüntetők által cipelt táblákon. Tudósítónk szerint a tüntetők románul énekelnek és provokálják a beszédre érkező magyarokat. Ugyanakkor masszív rendőrsorfal választja el a nacionalistákat és a szabadegyetem magyar résztvevőit. 

Ezzel párhuzamosan azonban úgy tűnik, a tavalyinál is többen kíváncsiak a miniszterelnöki beszédre, már csak a tér hátsó szegletében van szabad hely.

 

(Maszol.ro - Fb. - Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató