2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

A konzervatívok nyerték a spanyol választást

Az exit pollok alapján a jobboldali-konzervatív Néppárt (Partido Popular - PP) nyerte az előrehozott spanyol választást. Fontos azonban, hogy ez még nem a hivatalos végeredmény, az csak éjfél környékére várható, így a pontos mandátumszámok is akkor fognak kiderülni.

A várható sorrend:

- jobboldali-konzervatív Néppárt (Partido Popular - PP): 145-150 mandátum

- balközép Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE): 112-118 mandátum

- újbaloldali Sumar nevű tömörülés: 27-31 mandátum

- radikális jobboldali Vox: 24-31 mandátum

A parlament többi helyét kisebb - főleg szeparatista - pártok képviselői fogják megszerezni.

Ez azt jelenti, hogy a kormányalakítással Alberto Núñez Feijóo, a PP miniszterelnök-jelöltje próbálkozhat meg először. Mivel pártjának nem lesz meg egyedül a többsége, koalíciót kell majd kötnie a radikális Vox-szal.

Pedro Sánchez miniszterelnök pártja, a PSOE az előzetes várakozásoknak megfelelően csak második lett a választáson. Sánchez csak akkor maradhat kormányon, ha a PP és a Vox nem tud koalíciót kötni, ellenben a szocialisták megegyeznek a Sumarral és megszerzik a szeparatista kispártok támogatását is.

A miniszterelnök sikeres megválasztásához 176 képviselő szavazatára van szükség a 350 fős alsóházban. Ha az első szavazási körben nincs meg a jelöltnek az abszolút többség, a második fordulóban az egyszerű többség is elegendő a megválasztásához. Ennek akkor lehet jelentősége, ha egyes képviselők távol maradnak a második körben, és így 176-nál kevesebb szavazattal is győzni lehet.

Amennyiben sem a jobb-, sem a baloldali tömb miniszterelnök-jelöltje nem tudja megszerezni a szükséges többséget, új parlamenti választások jöhetnek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató