2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Zaharova: a kijevi rezsim szándékosan az újságírókat támadta a kazettás bombákkal

Nem véletlen az ukrán ágyúzás, amely egy orosz újságíró életét követelte és több másikat megsebesített – közölte szombaton Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő. Korábban ugyanezen a napon a RIA Novosztyi orosz hírügynökség haditudósítója, Rosztyiszlav Zsuravlev meghalt egy tüzérségi csapásban Zaporozsjei területen.

A tudósító kollégáival együtt, akik sérüléseket szenvedtek a csapásban, a térség települései elleni ukrán kazettás bombatámadásokról gyűjtött információkat – magyarázta Zaharova.

“A KIJEVI REZSIM FOLYTATJA A BŰNÖS TERRORISTA GYAKORLATÁT” – ÍRTA A TELEGRAMON KÖZZÉTETT NYILATKOZATÁBAN.

A szóvivő azzal is vádolta Kijev nyugati támogatóit, hogy hallgatólagosan elnézik ezeket az akciókat. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország csak szavakban fejezi ki aggodalmát az újságírók biztonsága miatt – mondta. Moszkvának nincsenek illúziói az illetékes nemzetközi szervekkel kapcsolatban sem – tette hozzá Zaharova, azt állítva, hogy azok valószínűleg szemet hunynak e förtelmes ukrán bűncselekmény felett.

Ez csak e szervezetek politikai elfogultságát és diszfunkcionalitását mutatja – mondta, hozzátéve, hogy hallgatásukkal a kijevi terrorista ámokfutás cinkosaivá válnak.

Zaharova ígérte, hogy megérdemelt büntetés vár az orosz újságíró meggyilkolása mögött állókra, és hogy azok, akik kazettás bombákkal látják el az ukrán hadsereget, “teljes mértékben osztozni fognak a felelősségben” a haláláért.

A hónap elején Joe Biden amerikai elnök kormánya úgy döntött, hogy kazettás bombákkal látja el Kijevet – ez a lépés még Washington NATO-szövetségesei, köztük Kanada, Németország és az Egyesült Királyság körében is bírálatokat váltott ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júliusban azt mondta, hogy a kazettás bombák használatát háborús bűncselekménynek kell tekinteni. Ezeket a fegyvereket 2008-ban több mint 110 nemzet tiltotta be egy ENSZ-egyezmény értelmében, mivel súlyos veszélyt jelentenek a polgári lakosságra nézve. A kazettás bombák apró bombákat bocsátanak ki, amelyek nagy területen szóródnak szét, és évekig fel nem robbantott állapotban maradhatnak, gyakorlatilag aknaként működnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató