2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

A szlovák elnöki palotára is kikerült a szivárványos rongy

A pozsonyi Grassalkovich-palotában van a mindenkori szlovák köztársasági elnök hivatala. Zuzana Čaputová rezidenciájára a szombati pride kapcsán kikerült a szivárványzászló is, erről az államfő a Twitteren is beszámolt. 

A szivárványzászló így épp a magyar nagykövetség mellett lobog, a téren a palota szomszédja ugyanis a követség épülete.

A pride a sokszínűség és a befogadás ünnepe, de egyben lehetőség arra is, hogy felismerjük, hogy mindenkinek, legyen hetero vagy #queer, joga van ahhoz, hogy elfogadva, tisztelve érezze magát, és azonos jogokat élvezzen. Senkinek sem kell félnie attól, hogy önmaga legyen. A szeretet vezessen minket, hogy megértsük, mindannyian egyenlőek vagyunk.

A tavalyi Teplaren melegbár elleni elkövetett támadás óta először zajlott pride felvonulás Pozsonyban. A július 22-i eseményen több ezren vettek részt. Silvia Hroncová kulturális miniszter a pride rendezvényen arról beszélt, hogy a "sokszínűség mindannyiunkat gazdagítja, és szélesíti a világról alkotott képünket", írja a Paraméter. A politikus szerint az LMBTQ emberek ma sok nehézséggel néznek szembe. „Ismerem személyes élettörténetüket, családi sorsukat, ismerem kivételes munkásságukat, művészi munkájukat, elhatározásukat, hogy itt, Szlovákiában éljenek és dolgozzanak. És tudom, hogy nehéz itt élniük – mert sok akadályt és előítéletet kell leküzdeniük, amelyeknek gyakran ki vannak téve.”

Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter a szeptemberi választásoktól vár változást, pártjával négy területen akarnak előrelépést elérni. Bevezetnék az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát, jogi védelmet biztosítanának a szivárványcsaládoknak, hangsúlyoznák a kisebbségek társadalmi elfogadását, és hatékony büntetést szeretnének a "gyűlöletbeszéd ellen".

Pozsony belvárosában a pride felvonulásra reagálva ismét megtartották a családok menetét is, amely a férfi és nő közötti házasságot hangsúlyozza, a gyermeknevelést és a család fontosságát.


A volt miniszterelnök, Robet Fico a pride kapcsán elvárja, hogy minden felvonulás a törvényeknek megfelelően történjen és békés legyen. „Hangsúlyozzuk hosszú távú álláspontunkat, miszerint Szlovákiának ma más problémái is vannak, mint a homoszexuálisok és a szexuális kisebbségek. Tiszteletben tartjuk, hogy itt vannak, de természetesen ez nincs a prioritási listánk élén.”

A berlini vergődésről ebben a cikkünkben írtunk. A szivárványos rongy a Reichstagra is kikerült.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató