2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

A szlovák külügyminisztérium is behívatta a magyar nagykövetet Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt

A román után a szlovák külügyminisztérium is behívatta a magyar nagykövetet, miután Orbán Viktor szombaton Tusványoson Szlovákiáról mint elszakított országrészről beszélt.

„Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán utódállamai Ausztria–Magyarországnak. A mai Magyarországtól ezért semmit nem szakíthattak el”

– írja állásfoglalásában a szlovák külügyminisztérium.

„Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan. Ismételjük ezért, hogy a Magyarországgal való normális és nyugodt kapcsolatok fenntartása áll érdekünkben, de a kölcsönös érzékenységek szem előtt tartásával és tiszteletben tartásával. A magyar miniszterelnök aktuális kijelentései nem ebbe az irányba tartanak. A külügyminisztérium ezért Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek az elszakított országrészeken való munkával kapcsolatos kijelentései miatt behívatta Magyarország nagykövetét, és magyarázatot kért tőle a magyar miniszterelnök szavaira” – zárja közleményét a tót külügy.

Hétfő reggel a bukaresti magyar nagykövetet is a román külügyminisztériumba kérették. Szijjártó Péter szerint „a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató