2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Elbukta a magyar női pólóválogatott a negyeddöntőt a vb-n

A magyar női vízilabda-válogatott simán elveszítette a spanyolok elleni negyeddöntőt a fukuokai világbajnokságon. Az első három negyedet egy góllal nyerték meg a pontosabban, okosabban játszó spanyolok. Az utolsó negyedben megőrizték a háromgólos különbséget, 12–9-es győzelmük megérdemelt.
 
Ha lehetett volna ellenfelet választani a vb ezen szakaszára, biztosan nem a spanyolokat jelölte volna meg Bíró Attila szövetségi kapitány, mert a 2012-es Európa-bajnokság óta mind a tíz meccset a spanyolok nyerték, ha a két válogatott összefutott a nagy tornák KO-szakaszában. A 2021-re halasztott olimpia elődöntőjében is a spanyolok voltak a jobbak. A rossz trend nem fordult meg hétfőn sem.

A spanyolok góljával kezdődött a találkozó, aztán Keszthelyi Rita büntetőből egyenlített, de az első negyed a spanyoloké lett, mert sok hibával játszott a magyar csapat. Jellegzetes jelenet volt, ami végigkísérte az egész összecsapást: emberelőnyben Keszthelyi labdát veszített, a másik oldalon Ruiz azonnal büntetett. 3-1-re is vezetett az ellenfél, amikor Garda betalált.
 
A második negyedet is 3–2-re vitték el a spanyolok, Keszthelyi és Garda volt ismét eredményes a magyar oldalon, amikor feljebb lehetett volna zárkózni, akkor Leimeter nagy helyzetben a kapufát találta el, majd ugyanő meglehetősen pontatlanul passzolt. A félidőben tehát 6–4 volt oda.



A harmadik negyedben annyi változás történt, hogy ezt is egy góllal nyerték meg a spanyolok, de most 4–3-ra. Forca megmutatta, hogyan kell mintaszerűen kihasználni egy létszámfölényes lehetőséget. A hozzá hasonlóan balkezes Leimeter szintén előnyben most tökéletesen célzott. A spanyolok egy szép figurával, és Camus léc alé tartó jól helyezett labdájával ismét elléptek három góllal, majd Forca egy távoli, felső sarkos bombával kialakította az addigi legnagyobb differenciát.

5–9-ről is megpróbált visszajönni a szívósan küzdő válogatott, de igazi esélye nem volt. Garda büntetője a kapufáról pattant a kapuba, erre Paula Camus centerből szorongatott helyzetből is hidegvérrel kivárt, és a süllyedő Magyar Alda feje fölé passzolta a labdát.

A zárónegyedben Garda büntetője után felcsillant a remény, pláne, mert Camus most a kapufát lőtte telibe. A magyar támadásnál 8-10-es állásnál kétszer is a kapufa mentett, és amikor előnyben voltunk, a gól előtt a bírók szabálytalanságot láttak, így nem sikerült egy gólra felzárkózni. A spanyolok ezek után lőttek két gólt, és lezárták a meccset. A 9–12-es végeredményt Gurisatti Gréta ejtése állította be.

Bíró Attila csapata a görögökkel játszik helyosztót szerdán, az ötödik helyet még elérhetik. Az olimpiai kvótát az két helyezett szerez, de a részvétel még nem úszott el, jövőre ki lehet harcolni.

„A fórjaink megvoltak, a centereink büntetőket harcoltak ki – rájuk egy szavam sem lehet, semmiben sem maradtak el a spanyolok két világklasszisától. Több emberelőnyből kellett volna gólt szereznünk. Ha 8–10-nél megadják azt a gólunkat, amire kontrát fújtak, akkor szerintem nem kapunk ki. Az a gól nagyon kellett volna”

– értékelt a kapitány.

Spanyolország – Magyarország 12 – 9 (3-2, 3-2, 4-3, 2-2)
gólszerzők: Forca 5, Ruiz, Camus 2-2, Ortiz, Espar, Garcia Godoy 1-1, illetve Garda 4, Keszthelyi 3, Leimeter, Gurisatti 1-1

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató