2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Kormányinfó: Október elejére egy számjegyű lehet az infláció

A kormány döntéseiről félig rendhagyó Kormányinfón számolnak be, a szokásos időpont helyett ugyanis csütörtökön déltől Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tájékoztatja a sajtó munkásait. 

Gulyás Gergely azt mondta: szerdán Brüsszelből a sok rossz mellett egy jó hír is érkezett: az EP-vel megkezdődtek az egyeztetések a menekültelosztási mechanizmusról, de a gyorsított eljárás Németország és Hollandia csatlakozásának köszönhetően a V4-ek ellenállása miatt elbukott. Aláhúzta: 

mindenféle brüsszeli elosztási mechanizmus a migránsokkal kapcsolatban elfogadhatatlan”.

Magyarország eddig 650 milliárd forintot költött határvédelemre, ennek azonban eddig kevesebb, mint 1 százalékát térítette meg az Európai Unió – számolt be. 

Brüsszeli vállalások

A tárcavezető beszámolt arról is: magyar kormány készre jelentette a vállalások teljesítését Brüsszelnek. Ezért már számlákat is küldtek a Bizottságnak, 238 millió euró összegű költségnyilatkozatot az operatív programokból. Ennek az EU a 85 százalékát kell, hogy finanszírozza, 202 millió eurót szeretnének lehívni. A Bizottságnak 90 napja van arra, hogy a feljogosító feltétel teljesítését visszaigazolja, és 60 napja a költségnyilatkozat feldolgozásra, az összeg átutalására.  Hozzátette: Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a magyar tanároknak, ennek teljesítését is várja a kormány.

Gazdaság, költségvetés

Gulyás Gergely ezután áttért a gazdasági helyzet értékelésére. Elmondta: a költségvetés jól áll, reális az 1-1,5 százalékos növekedés. A kormány célkeresztbe vette az inflációt, ennek eredményeképp pedig, mint fogalmazott,

akár már októberben egyszámjegyű lehet az infláció”.

Az embereket meg kell védeni, ezt a célt szolgálják az árstopok, a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer is. Az árakkal trükköző kartelleket üldözi a kormány, tájékoztatott, hogy a hatóságok eddig 3,1 milliárd forint bírságot szabtak ki. Emellett a kormány a SZÉP-kártya felhasználását is kiterjesztette.

Gulyás Gergely: Az oroszoknak nagyobb a tartaléka, de a vesztesége is 

Gulyás Gergely az orosz–ukrán háborúról úgy fogalmazott: amit ma látnak, az a háború hosszú távú kimenetelével kapcsolatban is spekulációkra ad lehetőséget. A miniszter néhány számot ismertetett: a személyi veszteségnél nagy a bizonytalanság, de több mint 310 ezren vesztették életüket a háborúban, az ENSZ adatai szerint közel tízezer fő a civil áldozat. Az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartaléka és több a vesztesége a hadieszközökben. Gulyás Gergely kitért arra is, az ukrán ellentámadás érdemi eredményeket eddig nem hozott, a frontvonal védelmi képessége mindkét oldalon magas.

Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormány álláspontja megalapozott, amikor a lehető leggyorsabb tűzszüneti és béketárgyalások megkezdésére hívjuk fel a figyelmet
– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

90 ezer ügyfélnek van gondja a rezsiszámlákkal

Sokan kaptak az átlagosnál nagyobb számlát, annak ellenére, hogy általánydíjasok. Ők a rezsivédett mennyiség részét vagy egészét elhasználták fel. Gulyás elmondta: a 1,7 millió általánydíjas ügyfélből eddig 90 ezret érintett ez a kérdés, nekik részletfizetést biztosít a kormány.

Az ukránok megemelik a Barátság kőolajvezeték tranzitdíját

Augusztus 1-től 23,5 százalékkel emelkedik a Barátság kőolajvezetéken érkező nyersanyag tranzitdíja – erősítette meg Gulyás Gergely.

Bezárhatnak további mellékvonalakat is?

Gulyás szerint ez egy rossz irányú találgatás: a lényeg, hogy a kormány egyfajta szolgáltatást tud nyújtani, vagy vasút vagy buszszolgáltatást. Dönteni kell, hogy melyiket tartjuk fent: a busz olcsóbb és jobb szolgáltatást biztosít. Felmerült, hogy más vasúttársaságok is átvehetnék a MÁV szerepét, de Gulyás szerint amilyen utasszámokat látunk a bezárt vonalakon, nem lenne olyan vállalat, aki átvenné ezeknek a fenntartását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató