2024. július 18. - Frigyes
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

A kegyelem gyakorlása szuverén jog, amelyet a Hunnia ügyben indokoltan gyakorolt az államfő, az USA terrorkockázati nyilvántartása e körben irreleváns

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleménye a Hunnia ügy érintettjeinek FBI nyilvántartásban való szerepeltetéséről.A napokban a balliberális sajtó USA-nak behódoló és az államfői kegyelmi döntést számonkérő hangvétellel tette közzé, hogy “Budaházy György és a Hunnia-perben elítélt bűntársai is rákerültek az amerikai repüléstilalmi listára (no-fly list), amely az FBI Terrorista Átvilágító Központja (Terrorist Screening Center – TSC) által vezetett nyilvántartás.”

Elöljáróban fontos rögzíteni, hogy alapvetően egy olyan állam terrorkockázati nyilvántartása, amely a II. világháború óta a nemzetközi jogot megsértve legalább 20 háborút indított és ennek során több millió ember halálát okozta és rendszeresen alkalmaz terrorcselekményi kategóriába tartozó módszereket az általa ellenségnek minősített személyek kiiktatása érdekében nem releváns az ügy szempontjából. Ismert az is, hogy az utóbbi időben több tényfeltáró adat és jelentés igazolja, hogy az FBI kifejezetten a balliberális demokrata politikai érdekeknek, szempontoknak megfelelően számos alkalommal megszegte a működésére vonatkozó szabályokat és visszaélt jogaival, többek között Joe Biden elnök fiára nézve terhelő bizonyítékokat tussolt el.

Felháborítónak tartjuk egyébként, hogy az ártatlanság vélelmének elvét megcsúfolva teljesen önkényesen, a Gyurcsány-Bajnai időszak balliberális hatalmi-politikai akaratának megfelelően működtetett hazai nyomozati szervek jelzése alapján a Hunnia ügy érintettjeit a jogerős ítélet előtt már rátették a repüléstilalmi listára, sőt olyanokat is, akiket az üggyel kapcsolatos kényszerintézkedés ugyan érintett, de később meg sem gyanúsították őket.

A Hunnia ügy vádlottjai a témában kiadott közleményükben többek között azt írják, hogy „az érintettek egyébként már hónapokkal korábban értesültek erről a listáról, amelyet egy hacker egy regionális amerikai légitársaság szerveréről mentett le és tett közzé. Azóta magunk is beszereztük és a tanulmányozása folytán arra a következtetésre jutottunk, hogy a Hunnia ügy érintettjei ellen zajlott koncepciós eljárásban való 2009-es kényszerintézkedések, illetve meggyanúsítások után az akkori balliberális kormányzat akaratából kerülhettek ebbe a repüléstilalmi adatbázisba.”

Arról nincs tudomás, hogy a Hunnia ügy vádlottjai vagy azok még akik az üggyel kapcsolatban felkerültek a no-fly listára rajta szerepelnek-e jelenleg ezen a repüléstilalmi listán, a kiszivárogtatott lista egyébként 2019-ből származik.

A lista komolyan vehetetlenségét igazolja egyébként az a tény is, hogy 2015-ben Röszkénél a határvédő rendőrök közül többnek a súlyos sérülését okozó migránstámadást vezénylő és ezért terrorcselekmény miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre elítélt, hazánkból kitiltott Ahmed Hamed nem található a listán, de listán viszont ott szerepel az USA célzott katonai akciójával kiiktatott, a 2011 óta halott Oszama bin Laden vagy a két székely hazafi, Beke István és Szőcs Zoltán, akiket önrendelkezési mozgalmi tevékenységük okán a román bíróságok a román titkosszolgálat által kreált, az erdélyi magyarság megfélemlítését is célzó koncepciós eljárás során ítéltek el.

Ezen túlmenően az elementáris jogállami követelményekkel ellenkezik az a megoldás, hogy annak ellenére lényegében “örök életre” rajta hagynak a listán  olyanokat is, akiket terrorcselekmény miatt ugyan eljárás alá vonnak, de később megszüntetik velük szemben az eljárást vagy olyat, akinek pusztán csak kényszerintézkedést kellett terrorcselekmény kapcsán indított eljárásban elszenvednie, de meg sem gyanúsították, meg sem vádolták és el sem ítélték.

A Hunnia ügy érintettjeinek listán való szerepeltetése ráadásul azt igazolja, hogy milyen, önkényesen alkalmazott hátrányokat kell még elviseljenek – akár életünk végéig is – az ellenük zajlott koncepciós eljárás folytán. Az említett közleményükben helyesen írják, hogy „nem elég a 14 éves meghurcoltatás, a börtönben töltött évek, a házi őrizet és lakhelyelhagyási tilalom alatt töltött további évek sora, a kegyelem után is többünknek évekig fennálló felfüggesztett büntetés, büntetett előélet, közügyektől eltiltás, még azzal is gyötörnek, hogy komolyan nem vehető indokokra utalással ilyen-olyan országokba nem utazhatunk. Miközben az ügyünkben szereplő cselekmények – akárki is követte el őket – egy konkrét történelmi időszakhoz és egy állami terrort a saját polgárai ellen elkövető gátlástalan hatalommal szembeni ellenálláshoz köthetők, akárcsak az ’56-osok tettei a maguk idejében.”

A balliberális sajtó nyilvánvalóan azzal a szándékkal kapta fel azt a témát, hogy nyilvánvalóan alaptalanul utólagosan is megkérdőjelezze a Hunnia ügy vádlottjainak tavaly decemberben adott eljárási kegyelmet és idén áprilisban adott végrehajtási kegyelmet. A Népszava odáig is elment, hogy a köztársasági elnökhöz fordulva szerette volna megtudni, hogy „a köztársasági elnök tudatában volt-e eme ténynek kegyelmi döntése meghozatalakor, másrészt azt, vizsgálta-e valaki az érintettekkel kapcsolatos nemzetközi bűnüldözői aggodalmakat.”

Ezért is fontos rámutatni, hogy a magyar államfőnek és igazságügyi miniszternek szuverén, senki által meg nem kérdőjelezhető joga a kegyelmi döntések meghozatala, ebben semmilyen külföldi állam semmilyen nyilvántartási cselekménye, semmiféle nyomása szerepet nem játszhat.

Ráadásul amelynek a Hunnia ügyben a kegyelemnek megvolt minden szempontból az alapja, hiszen arra a törvényes mederből kisiklott nyomozó hatósági és bírósági eljárások, döntések miatt volt szükség a társadalom sokak által kifejezett igazságérzetének érvényesítése okán, ráadásul a kegyelemben részesítettek társadalmilag hasznos személye is minden tekintetben okot adott erre. Mint ahogy a még kegyelemben nem részesített három vádlott esetében is ez így van, az ő esetükben is indokoltnak és üdvösnek tartjuk a kegyelmi döntés meghozatalát.

A balliberális sajtótermékek ezen újabb hangulatkeltése ráadásul annak fényében is különösen komolytalan, hogy az USA elnöke tavaly októberben kegyelmet adott több ezer kábítószer bűncselekmény ügyében elítélt személynek, tehát az USA Biden elnök tavalyi döntéseivel fémjelezhető kegyelmi gyakorlata okán is irreleváns az, hogy USA kit és milyen szempontok alapján minősít terrorkockázatúnak.

Mint ismert a Budaházy-Hunnai ügy 7 vádlottja 2022 Karácsonya után teljes eljárási kegyelemben részesült dr. Novák Katalin köztársasági elnök által. Budaházy György és 5 társa 2023. április 27-én végrehajtási kegyelmet kaptak, ami azt jelenti, hogy a büntetéseik végrehajtását felfüggesztették 5 évre, tehát a felfüggesztett büntetés, a bűnügyi költség terhei, a büntetett előélethez fűződő hátrányok és a közügyektől eltiltás mind a nyakukon maradtak.

Mindeközben 3 vádlott-társuk még mindig az eljárás hatálya alatt áll, az ő ügyükben nem döntött még a köztársasági elnök, mivel esetükben jelenleg harmadfokon zajlik az eljárás, de az ő vonatkozásukban is indokolt a többieknek már megadott kegyelem.

A Budaházy Bizottság az Igazságtételért 2023. május 18-án kiadott közleménye a Hunnia ügyben született kegyelmi döntésekről itt olvasható.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleményei pedig itt olvashatóan a tavaly decemberi eljárási kegyelmi és az idei áprilisi  végrehajtási kegyelmi döntésekről.

Honfitársi üdvözlettel:

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd,

a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató