2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Az Egyesült Államok 345 millió dollár katonai segélyt ad Tajvannak

Az Egyesült Államok 345 millió dollár katonai segélyt folyósít Tajvannak – áll Joe Biden amerikai elnök pénteki közleményében, amely szerint a pénzt védelmi termékekre, valamint katonai oktatásra és képzésre fordítják.



A segélycsomag egyebek között ember által hordozható légvédelmi rendszereket (MANPADS), lőfegyvereket, rakétákat, felderítő és megfigyelő felszereléseket tartalmaz.

A Biden-adminisztráció most először küld katonai segélyt a szigetre saját védelmi tartalékaiból.

Az amerikai törvényhozók nyomást gyakoroltak a Pentagonra és a Fehér Házra, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállításokat Tajvannak. A cél ezzel az, hogy segítsék Tajvant szembenézni Kínával, és elriasszák Kínát attól, hogy fontolóra vegye a támadást.

Míg a kínai diplomaták tiltakoztak a lépés ellen, Tajvan washingtoni kereskedelmi irodája azt közölte, hogy a washingtoni döntés 

fontos eszköz Tajvan önvédelmének támogatására”.

Az Egyesült Államok 1979-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, és létrehozta azokat a Kínai Népköztársasággal. Az “egy Kína” politika elismerése mellett Washington ugyanakkor továbbra is kapcsolatot tart fenn a tajpeji kormányzattal, és fegyvereket szállít a szigetnek.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató