2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Haditengerészeti díszszemlét tartottak Szentpéterváron (videó)

Vlagyimir Putyin – az orosz fegyveres erők főparancsnoka – vezetésével tartottak haditengerészeti díszszemlét Szentpéterváron. Idén az Oroszország-Afrika csúcstalálkozóra érkező állam és kormányfők is részt vettek az eseményen.

Oroszországban ezen a napon ünneplik a Haditengerészet napját. Hagyományosan az orosz haditengerészet összes flottájának parancsnoka videókapcsolaton jelentkezik be fő eseménynek számító szentpétervári ünnepségbe.

Harminc új hajóval bővül idén az orosz hadiflotta – jelentette be vasárnap az orosz elnök az orosz haditengerészet napján megtartott szokásos éves parádén Szentpéterváron. Vlagyimir Putyin, akit az eseményre elkísért Szergej Sojgu védelmi miniszter és Nyikolaj Jevmenov tengernagy is, a Néva folyón, egy hajóról tekintette meg a parádét.

"Oroszország ma teljes határozottsággal valósítja meg tengeri politikáját és következetesen fejleszti haditengerészete erejét”

– jelentette ki.

Beszédében az elnök méltatta továbbá a tengerészeket és a flottát, „mely Nagy Péter cár óta töretlenül, évszázadok óta őrzi Oroszország határait”. Az elnököt elkísérte négy afrikai ország vezetője is, a fekete kontinens öt másik országa pedig képviselőt küldött. A politikusok a pénteken befejeződött a második Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón vettek részt Szentpéterváron. A Kreml tájékoztatása szerint az eseményen 45 hajó, köztük tengeralattjárók, valamint körülbelül 3000 tengerész vett részt. 

Az alábbi videó egy élő közvetítés része volt:

Itt pedig, a lenti videón megtekintheti Putyin öt és fél perces ünnpi beszédét, magyar felirattal:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató