2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Kamuszagú: feltartóztattak egy csapat ukrán néptáncost a határon, csőre töltött fegyvert fogtak rájuk

Az állírólagos incidensről, vagy legalábbis annak utóhatásáról videó is készült.

Az Index egy, az ukrán sajtóban keringő hírre hivatkozva arról ír, hogy magyar határőrök Beregsuránynál „nem a legkedvesebb fogadtatásban részesítettek egy gyermekekből álló néptáncegyüttest”, amely Bosznia-Hercegovinába szeretett volna eljutni egy nemzetközi versenyre.

Oleh Melynik, a Vitamincsiki néptánegyüttes vezetője elmondása szerint a Beregsurány–Asztély határátkelőhelynél szerettek volna átkelni. Míg az ukrán ellenőrzésnél nem történt fennakadás, addig a magyar határőrök Melynik szerint „minden táskát átkutattak, és semmit nem találtak, a segélycsomagban rábukkantak egy orvosi érszorítóra”. Emiatt az összes gyereket arra szólították fel, hogy forduljanak vissza Ukrajnába.

Melynik a közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy ezután a vele utazó gyerekekkel és a kísérőikkel leszálltak a buszról, kifeszítették az ukrán zászlót, és énekelni kezdték az ukrán himnuszt. A kísérőszöveg szerint a határőrök erre „csőre töltötték a fegyvereiket, és követelték, hogy tegyék le az ukrán zászlót.”

A néptáncegyüttes vezetője tolmácsot is kért, mivel elmondása szerint „senki nem tudott angolul”. Melynik gondolatait azzal zárta, hogy „a gyerekek hősök”. 

A vonatkozó posztot alább tekinthetik meg:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató