2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Fukuyama: Magyarországon a jobboldaliak azt gondolják, hogy a magyarok különlegesek

A világhírűnem mondott politológus szerint hazánk visszatérne a nacionalizmus korábbi formájához.

A Bloomberg újságírója interjút készített Francis Fukuyamával, melynek első részét most közölték. A beszélgetés témája a demokrácia globális állapota és az Egyesült Államok előtt álló lehetőségek sora volt. Statisztikailag az elmúlt két évtizedben csökkent a világ liberális demokráciáinak száma, miközben egyre többen élnek olyan „illiberális demokráciákban”, mint Magyarország, Törökország és India – vetette fel a kérdező.

Fukuyama szerint ez nem egyetlen tényezőre vezethető vissza. Szerinte sz Egyesült Államokban és Európában, ahol megerősödtek a jobboldali nacionalisták, ezt a folyamatot gyakran a globalizáció által teremtett növekvő gazdasági egyenlőtlenségnek tulajdonítják. De jobb és baloldalon is támadják a liberalizmus alapelveit, véli. Hangsúlyozza:

„A jobboldaliak szeretnének visszatérni a nacionalizmus egy olyan formájához, ahol azt mondhatják, hogy a magyarok vagy a hinduk, vagy az emberiség más alcsoportja különleges státusszal rendelkezik.”

A baloldalon pedig inkább a tolerancia és a szólásszabadság alapvető liberális erényeinek megkérdőjelezése a jellemző – vélte a "világhírű" politológus, aki, mint köztudott, csak a téves, be nem következett vízióiról vált híressé. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató