2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Százmillió eurót lapátolt ki Zimbabwéból az egyik legnagyobb klímavédő vállalat

Súlyos kérdések merültek fel a South Pole, a világ legbefolyásosabb klímatanácsadójának zimbabwei erdőmentő projektje körül, amely mintegy 100 millió eurót (hozzávetőlegesen 40 milliárd forint) bevételt termelt a vállalatnak és partnereinek.

A klímavédelmi projekt kapcsán a South Pole ígérete az volt, hogy a bevételekből nem csak a vállalat, de a helyi emberek is részesülni fognak. Az eredeti becslések alapján mintegy 40 millió eurós bevétellel számoltak 2011 és 2022 között, a Follow The Money (FTM) tényfeltáró riportja azonban kiderítette, hogy a zimbabwei kampány túlszárnyalta az előzetes bevételi becsléseket, azonban abból elhanyagolható pénzösszegek jutottak a helyiekhez. Emellett a programok eredményei javarészt csak a reklámfotókon léteznek.


 
A Die Zeit német lap, a svájci SRF műsorszolgáltató és a Follow the Money oknyomozó portál munkatársai egy be nem jelentett látogatást tettek a világ egyik legnagyobb erdővédelmi projektjénél: a Kariba projektnél. Ők voltak az első újságírók, akik alapos helyszíni vizsgálatot végeztek – kezdte beszámolóját a Follow The Money (FTM) júliusi riportja. Mint írták, a projektrégióhoz közeledve már a látvány is arról árulkodott, hogy a South Pole által felvázolt sikertörténettel valami nincs rendben.

„Az aszfaltozott szakaszok kátyúsak: a nyolcvanas évek eleje óta nem tartották karban őket. A környéken nincs mobilhálózat, sok házban nincs áram” – számoltak be a riporterek. Pedig az elmúlt években több mint 100 millió eurót termelő projekt bevételének nagy részét Kariba polgáraihoz kellett volna juttatni.

A South Pole a világ legbefolyásosabb klímatanácsadója és szén-dioxid-kibocsátási egységek kereskedője úgy tesz szert bevételre, hogy szén-dioxid-kibocsátási krediteket árul olyan nagy cégeknek, mint például a Volkswagen, a Porsche vagy a Gucci. Egy kredit egy tonna szén-dioxid kibocsátásának megelőzéséért felel, amelyet a South Pole például a zimbabwei Kariba-régió erdőinek megóvásával ér el.

A Kariba-projekt keretében a fakitermelés megakadályozásával előzték volna meg, hogy szén-dioxid kerüljön a légkörbe például a fa eltüzelésével. Az „elkerült szén-dioxid-kibocsátást” pedig értékpapír formájában árulják, amelyeket többnyire multinacionális cégek vásárolnak meg.

Ezzel a nagyvállalatok a saját szén-dioxid-kibocsátásukat ellensúlyozzák. Az FTM azonban emlékeztetett:

„a Porsche például Kariba lakóinak fotóit használja marketingkampányában. A holland Greenchoice gázszolgáltató pedig úgy gondolta, hogy a 2016 és 2020 között eladott összes zöldgáz 40 százalékát fenntartható módon állította elő, amelyeket a South Pole-tól vásárolt e CO2-tanúsítványok felhasználásával igazolt.”

Az FTM cikke kiemelte, hogy a South Pole zimbabwei programjának helyszínén mintegy 300 ezren élnek. Mivel ez a régió távol esik a fővárostól, a kormány sem fordít rá különösebb figyelmet – írja a Híradó.hu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató