2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Megállapodtunk az oroszokkal a paksi hitel visszafizetéséről

Vlagyimir Putyin tegnap írta alá az erről szóló törvényt.

A RIA Novosztyi hírügynökség arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin hétfőn aláírta a paksi atomerőmű finanszírozási szerződésének módosításáról szóló jegyzőkönyvet, ezzel az jogerőssé vált. Mint ismeretes, a paksi atomerőmű építéséhez Oroszország tízmilliárd eurós (nagyjából 3900 milliárd forintos) keretösszegű hitelt nyújt Magyarországnak, amely a beruházás tervezett költségeinek 80 százalékát fedezi.- szemlézi a mandiner.

A módosításra két okból volt szükség: egyrészt azért, mert Oroszország és Magyarország között a pénzmozgást jelentősen megnehezítették a nyugati pénzügyi szankciók, másrészt pedig azért, mert a paksi beruházás jelentős csúszásban van.

A módosítás rendelkezik arról, hogy Magyarország a jegyzőkönyv ratifikációjától számított harminc napon belül megfizeti Oroszország részére a 2022. március 1-je és a jegyzőkönyv jogerőssé válása között felhalmozódott kamatot, valamint a hitelösszeg fel nem használt részének rendelkezésre tartási költségét, összesen mintegy háromszázötvenmillió forintot. A jegyzőkönyv kiköti azt is, hogy amennyiben az összeg időben beérkezik, késedelmi kamat felszámítására nem kerül majd sor.

EZZEL AZ ELJÁRÁSSAL MINDEN BIZONNYAL RENDEZŐDIK A BERUHÁZÁS KÉSEDELME MIATT EGYELŐRE FEL NEM HASZNÁLT HITELÖSSZEG KÖRÜLI VITA A MAGYAR ÉS AZ OROSZ FÉL KÖZÖTT.

A jegyzőkönyvben rögzítésre került emellett, hogy a szankciók miatt megváltozik a fizetés rendje is: bár a hitelösszeg továbbra is euróban lesz denominálva és úgy is fizetendő, szükség lesz arra, hogy a magyar fél a fizetéshez eurószámlát hozzon létre egy orosz banknál. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató