2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Politico: Ukrajnának van terve arra az esetre, ha Zelenszkijt megölik

Érdekes, bár kissé talán morbid eszmefuttatást tett közzé a Politico hírportál. Az amerikai oldal arra kereste a választ, hogy mi történne, ha Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt kiiktatnák az oroszok.

Csak az invázió utáni hetekben legalább egy tucat komoly merényletkísérlet történt Zelenszkij ellen, írja a Politico brüsszeli hírportál az ukrán elnök egyik tanácsadójára, Mihajlo Podoljakra hivatkozva. Bár manapság talán valamivel nyugodtabb a helyzet Kijevben, mint azokban a hetekben volt, a háborúban álló Ukrajna elnökének lenni továbbra sem életbiztosítás.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter egyszer úgy fogalmazott, hogy az ukránoknak van terve a kormányzás folytonosságára egy ilyen esetben, részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni.
Ha pusztán az ukrán alkotmányt nézzük, aszerint a parlament elnöke venné át a stafétát. A posztot jelenleg Ruszlan Sztefancsuk tölti be, aki azonban korántsem bír Zelenszkijéhez hasonló támogatottsággal sem az ukrán közvélemény, sem a törvényhozók körében.

„De nem hiszem, hogy ez számít. Van egy erős vezetői csapat, és szerintem kollektív kormányzást látnánk” – idézi a cikk Adrian Karatnyickijt, az Atlanti Tanács Eurázsia Központjának főmunkatársát.

Az ország elérte a nagyon jelentős szolidaritást és nemzeti egységet, így ha valami szörnyűség történne Zelenszkijjel, az nem lenne olyan döntő, mint gondolnánk

− mondta Karatnyickij, hozzátéve, hogy az elnök esetleges halála mindenképpen óriási sokkot jelentene az ukránoknak.

A szakértő szerint Sztefancsuk mellett fontos szerephez juthatna Andrij Jermak, Zelenszkij jelenlegi kabinetfőnöke, amúgy korábbi filmproducer és jogász, valamint Dmitro Kuleba külügyminiszter és Olekszij Reznyikov védelmi miniszter is. A hadsereg irányítása valószínűleg maradna Valerij Zaluzsnyij vezérkari főnök kezében. Karatnyickij szívesen látná valamilyen szerepben jótékonysági munkája kapcsán közismertségre és megbecsültségre szert tett korábbi televíziós személyiséget, Szerhij Pritulát is.

Ha valamiben óriási változást idézhetne elő Zelenszkij halála, az a nyugati szövetségesek hozzáállása.

Míg az ukránok a hibáival és gyengeségeivel együtt látják az elnöküket, Nyugaton egyfajta idealizált kép él róla,

így az elvesztése könnyen elbizonytalaníthatná a szövetségeseket, és növelné a nyomást az ukrán vezetésen, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz – zárja eszmefuttatását a Politico.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató