2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

A vastagbőrű ukrán Podoljak a HVG-ben a magyarországi korrupcióra figyelmeztet

Meg azt is nyilatkozta ez a bámulatos ember, hogy Orbán nem érti, mi zajlik most a háborúban.

Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó a HVG-nek adott interjút, amelyben többek között arról is beszélt, szerinte Orbán nem érti, mi történik a világban, Ukrajna pedig egyetlen nyelvi, vallási, etnikai kisebbség jogait sem sérti meg az ország területén. Miután általánosságban beszélgettek a háború jelenlegi kilátásairól, a HVG újságírója arról kérdezte az ukrán elnöki tanácsadót, hogy mit gondol a magyar háborús politikáról – szemlézi a Mandiner.

Podoljak elmondta, az ukrán vezetés nagyon károsnak találja Orbán Viktor kormányfő megnyilvánulásait, aki szerintük rombolja a közös európai értékeket, mivel nem érti, mi történik a háborúban.

Hozzátette, Ukrajna szempontjából ennek nincs jelentősége, mivel a magyar miniszterelnök nem tekinthető globális szereplőnek, és csak Magyarországnak okoz kárt azzal, hogy szó szerint megismétli az orosz propagandát.

Szerinte mindez azért van, mert Orbán közvetlenül érdekelt abban, hogy Putyin megőrizze a hatalmát. Hozzátette: Orbán azonnal letérdelne, ha Oroszország ezt várná el tőle. Kiemelte, Magyarországon mégsem ez a legnagyobb probléma, hanem a mélyen gyökerező korrupció.

A két ország kapcsolatáról a tanácsadó úgy nyilatkozott, szerinte a civilizált világban gyorsan helyre lehet ezt hozni. Arra a felvetésre, hogy a 2017-es ukrán oktatási törvény csorbította a a kárpátaljai magyarok jogait, úgy válaszolt,
Ukrajna egyetlen kisebbség jogait sem sérti meg, soknemzetiségű állam vagyunk”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató