2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Új trükk: saját magukat süllyesztik el a migránsok a görög partoknál

A parti őrséget meglátva kísérleteznek a vadonatúj, "önlékeléses" módszerrel.

A görög hatóságok kimentettek szerdán 40 migránst egy süllyedő gumicsónakból az Égei-tenger keleti részén, és a kimentettek közül két ember ellen eljárást indítottak azzal a gyanúval, hogy szándékosan ők okozták a hajótörést, amivel emberéleteket veszélyeztettek – közölte a parti őrség.

A Leszbosz szigeténél kimenekített 40 migráns közül senkinek nem esett bántódása – tették hozzá. A csónakban utazók egyike a parti őrség hajóját meglátva egy éles eszközzel átszúrta a gumicsónak oldalát, míg egy másik a vízbe dobta a csónakmotort.

Leszbosz a török szárazföldhöz való közelsége miatt fontos belépési pont az Európai Unióba a közel-keleti és afrikai illegális bevándorlók számára, akik egy jobb élet reményében embercsempészek csónakjaiba vásárolnak helyeket.

Leszbosznál és más görög szigeteknél már történtek hasonló esetek, azonban hajók megrongálása miatt ritkán indul eljárás. A görög parti őrség a migránsok elriasztására megerősítette a járőrözést az Égei-tenger keleti részén, így gyakran meg tudják akadályozni, hogy a hajók átjussanak a görög területi vizekre, továbbá értesítik a török hatóságokat, hogy vegyék fel ők a hajók utasait, és vigyék vissza Törökországba.

(MTI)


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató