2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Niger megbuktatott elnöke az Egyesült Államok beavatkozását kérte

A Washington Post csütörtök este egy a megbuktatott nigériai elnök, Mohamed Bazoum által írt véleménycikket tett közzé, amelyben az Egyesült Államok segítségét kéri a múlt héten hatalomra került “katonai junta” legyőzéséhez.



“Ezt túszként írom. Nigert egy katonai junta támadja, amely megpróbálja megdönteni a demokráciánkat” – írta Bazoum.

A múlt szerdai puccsnak semmiféle igazolása nincs, és cinikus kísérlet arra, hogy aláássák a figyelemre méltó haladást, amelyet Niger a demokráciában elért – hangsúlyozta.

“FELSZÓLÍTOM AZ AMERIKAI KORMÁNYT ÉS AZ EGÉSZ NEMZETKÖZI KÖZÖSSÉGET, HOGY SEGÍTSEN NEKÜNK HELYREÁLLÍTANI ALKOTMÁNYOS RENDÜNKET. A KÖZÖS ÉRTÉKEINKÉRT, KÖZTÜK A DEMOKRATIKUS PLURALIZMUSÉRT ÉS A JOGÁLLAMISÁG TISZTELETBEN TARTÁSÁÉRT FOLYTATOTT KÜZDELEM AZ EGYETLEN MÓDJA ANNAK, HOGY FENNTARTHATÓ HALADÁST ÉRJÜNK EL A SZEGÉNYSÉG ÉS A TERRORIZMUS ELLEN” – ÍRTA A MEGBUKTATOTT VEZETŐ.

Bazoum kulcsfontosságú érvként hozta fel, hogy az év elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter “az ellenálló képesség, a demokrácia és az együttműködés modelljének” nevezte Nigert.

Bazoum azzal érvelt, hogy kormánya nagy előrelépést tett a “gazdasági és társadalmi kormányzás” terén, partnerséget kötött az Indiana Nemzeti Gárdával a terrorfenyegetettség csökkentése érdekében, míg az USAID a humanitárius munkáról a “fenntartható energia kiépítésére, a mezőgazdasági termelékenység javítására és a nigériai vezetők következő generációjának oktatására” helyezte át a hangsúlyt.

Elárulta, hogy a külföldi segélyek az ország költségvetésének 40%-át teszik ki, de a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) szankciói miatt most blokkolva vannak, amit Bazoum támogatott.

Niger “az emberi jogok tiszteletben tartásának utolsó bástyájaként áll az önkényuralmi mozgalmak közepette, amelyek néhány szomszédunkat eluralták” – érvelt Bazoum, bírálva Malit és Burkina Fasót, amiért “bűnöző orosz zsoldosokat” alkalmaznak, például a Wagner-csoportot, “amelynek brutális terrorizmusa Ukrajnában teljes mértékben megmutatkozott”.

HA AZ USA ÉS AZ ECOWAS NEM AVATKOZIK BE, A WAGNER “NYÍLT MEGHÍVÁST” KAP A RÉGIÓBA, ÉS AZ EGÉSZ KÖZÉP-SZÁHEL OROSZ BEFOLYÁS ALÁ KERÜLHET – ÍRTA BAZOUM.

Egyetlen utalást sem tett az uránra, Niger legfontosabb exportcikkére, az egykori gyarmattartó Franciaországba. Korábban csütörtökön az Abdourahamane Tchiani tábornok vezette junta felmondta a Párizzsal kötött összes katonai megállapodást, beleértve azt is, amelynek értelmében Franciaország mintegy 1500 katonát tartott az országban. Tchiani elítélte az ECOWAS szankcióit is, és kijelentette, hogy kormánya erővel fog válaszolni minden külső beavatkozásra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató