2024. február 24. - Mátyás
EUR : 388.81
USD : 359.44
Időjárás ikon13°

Megrázó: Ukrajnában a végtag-amputációk már az I. világháború mértékét idézik

Több tízezernyi ember vesztette el eddig a végtagjait Ukrajnában. A mérték már az I. világháború időarányos veszteségét idézi. Az a háború 4 éven át tartott, és 107 ezer amputációt hajtottak végre. Becslések alapján Ukrajnában ez a szám már most 20 és 50 ezer között van, de ez nem tartalmazza a júniusban kezdődő, óriási veszteségeket eredményező ellentámadás sérültjeit.

Az Egyesült Államok katonái az iraki és az afganisztáni háborúban összesen 2000-en vesztették el végtagjaikat.
A WSJ cikke azt jelzi, egyre jobban beszüremkedik a fősodratú amerikai médiába: ez a háború ezzel az intenzitással nem sokáig tartható fenn, mert esztelen emberi költéségei vannak a hadifelszerelésen és az Ukrajnának biztosított segélyeken túl.

A riport ugyanis nem csupán az amputációk magas számáról, hanem a fronton elszenvedett döbbenetes arányú veszteségekről is szól. Sok, józanabb amerikai konzervatív politikus és publicista ezért már azonnali fegyverszünetet és az "ukránok szenvedésének" leállítását szorgalmazza.

Ahogy a magyar kormány is tűzszünetet és béketárgyalásokat követel a háború kezdete óta. Az alábbiakból egyértelmű lesz, miért.

A becslések szerint a háború kezdete óta több tízezren vesztették el végtagjaikat, amire a közelmúltbeli nyugati fegyveres konfliktusok során nem volt példa – tudósít az amerikai Wall Street Journal.

Ruslana Danilkina egyike annak a 20-50 ezer ukránnak, aki az Oroszországgal vívott háború kezdete óta elvesztette egy vagy több végtagját. Februárban Ruslana Danilkina, egy 19 éves ukrán katona a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja környékén a frontvonal közelében tűz alá került. A repeszek a bal lábát térd fölött leszakították. A nő a levágott combcsontját szorongatta, és nézte, ahogy a mentősök a levágott lábát a kórházba szállító járműbe helyezik."A kezemben tartottam a csontot... ott és akkor rájöttem, hogy ez a vég, hogy az életem soha többé nem lesz ugyanolyan" - mondta Danilkina.

Danilkina egyike annak a becslések szerint 20 000 és 50 000 közötti ukránnak, akik a háború kezdete óta elvesztették egy vagy több végtagjukat a protézisgyártó cégek, orvosok és jótékonysági szervezetek korábban nem közölt becslései szerint.

A tényleges szám magasabb lehet, mivel a páciensek nyilvántartásba vétele a beavatkozás után időbe telik. Egyeseket csak hetekkel vagy hónapokkal a sebesülés után amputálnak. És a kijevi ellentámadással a háború talán még brutálisabb szakaszba lépett.

Összehasonlításképpen, az első világháború során mintegy 67 000 németet és 41 000 britet kellett amputálni, amikor az eljárás gyakran az egyetlen elérhető eljárás volt a halál megelőzésére. Az afganisztáni és az iraki invázió kevesebb mint 2000 amerikai veteránjánál végeztek amputációt.

Ukrajna kormánya nem reagált azonnal a számadatokkal kapcsolatos megkeresésre – írja a Bnnfentes.net

Kijev titokban tartja a pontos veszteségstatisztikákat, hogy ne demoralizálja a lakosságot. De a számok még durva becslésként is rávilágítanak a 17 hónapos orosz támadás megdöbbentő emberi áldozataira, amelyek még évtizedekig megmaradnak. A német Ottobock, a világ legnagyobb protézisgyártója, amely együttműködik Kijevvel az amputáltak megsegítésében, a kormánytól és az egészségügyi partnerektől származó adatok alapján körülbelül 50 000-re becsüli az amputáltak számát. A kijevi székhelyű ICF, az Ukrán Nép Egészsége jótékonysági szervezet a háború okozta súlyos sérülések számát 200 000-re teszi. Az alapítvány szerint a súlyos sérülések mintegy 10%-a jellemzően amputációt igényel. 

Danilkina öt műtéten esett át, mielőtt a nyugati Lemberg városában működő Superhumans jótékonysági alapítvány segítségével az Ottobocktól műlábat kapott.

Hétfőn megkapta a Genium X3 nevű, az Ottobock által az amerikai hadsereggel közösen kifejlesztett, kifinomultabb lábat, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy könnyedén lépcsőt másszon, vagy akár visszafelé is járjon.

A tavalyi orosz invázió előtt Ukrajnában évente több ezer amputációt végeztek, de az ukrán orvosok és szakklinikák szerint az egészségügyi rendszer mostanra túlterhelt, és sok beteg több mint egy évet vár az új végtagra.

Csak Lvivben az orvosok több mint 53 000 műtétet hajtottak végre az elmúlt évben - mondta Olekszandr Kobzarev, az orvosi rehabilitációs központok hálózatának, az Unbrokennek a vezetője.

A Superhumans vezérigazgatója, Olga Rudneva szerint alapítványa havonta csak mintegy 50 amputált beteg befogadására képes. Becslése szerint tavaly óta legalább 20 000-re tehető az amputáltak száma.

(Forrás: Bennfentes.net)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató