2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Az afrikai országok 25 000 katonát akarnak Nigerbe küldeni, hogy Bazum elnököt visszategyék a hatalomba

A Nyugatbarát afrikai országok azt tervezik, hogy 25 000 fős kontingenst küldenek Nigerbe, hogy visszaállítsák Bazum elnök hatalmát.

Ezt az RFI francia médiavállalat írja.

A hadsereg több mint felét biztosítja Nigéria. A többit Szenegál, Benin és Elefántcsontpart adja. Az USA és az EU támogatta az ECOWAS terveit, de remélik, hogy a tárgyalások továbbra is elegendőek lesznek.

Az Afrikai Unió, az ECOWAS és az ENSZ képviselői Nigerbe mennek tárgyalni a puccsistákkal.

Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes tegnap az országba látogatott. Lehetséges, hogy ez volt az egyik utolsó próbálkozás a kérdés nem katonai eszközökkel történő megoldására.

Nuland állítólag több mint két órán át folytatott “rendkívül őszinte és időnként meglehetősen nehéz beszélgetést” a nigeri lázadók katonai parancsnokságával.

Azt is elmondta, hogy a nigeri lázadók tudatában vannak annak, hogy Wagner belépése esetén az ország szuverenitását fenyegeti.

A nigeri hadsereg július végén jelentette be az országos televízióban, hogy Mohamed Bazoum elnököt eltávolították a hatalomból. Az elnöki gárda parancsnoka, Abdurahmane Tchiani tábornok az állami televízióban a puccsisták által létrehozott “Nemzeti Hazavédelmi Tanács” vezetőjeként jelent meg. A legtöbb nyugati ország és az ECOWAS regionális szervezet vezetői elítélték a puccsot. Augusztus elején az ECOWAS vezérkari főnökeinek rendkívüli ülésén Abujában elfogadták a nigeri katonai beavatkozásra vonatkozó vészhelyzeti tervet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató