2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

A német kormány átverte az ukránokat: csak a töredékét szállították az ígért fegyvereknek

A Scholz-kabinet csak blöffölt a Kijevnek szánt fegyverszállítmányok ügyében, a valóságban pedig pusztán a töredékét teljesíti az ígért mennyiségnek.

A német ígéretek a hatalmas, Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokról, a május óta harsogott óriási lőszerkészletek, az ukrán ellenoffenzíva indítása előtti pénzt, paripát, fegyvert kiáltások gyakorlatilag egyetlen hatalmas blöffnek bizonyultak.

A Scholz-kormány ugyanis csak töredékét szállította le a valóságban mindannak, amit hangosan belengetett, sőt menet közben egyszerűen törli a megígért tételeket a szállítási listáról – írja a Mandiner a német Welt értesüléseire hivatkozva.

A lap emlékeztet, úgy tűnt, Zelenszkij májusi németországi látogatása eléri a célját, és igaza lesz Boris Pistorius védelmi miniszternek, aki szerint a beígért fegyverekkel Németország azt demonstrálja, hogy igenis a lehető legkomolyabban veszi Ukrajna támogatását.

Ezzel szemben a Welt által közzétett adatokból az derül ki, hogy a megígért segélyből alig jutott el Kijevbe. Ráadásul - írja a német lap - a német védelmi minisztérium magyarázat nélkül törölt több tételt a kötelezettségvállalások közül. 
A Scholz-kormány nem először csúsztat sok százmilliós tételben.

A háború kitörése után pár nappal Olaf Scholz kancellár bejelentette, hogy 100 milliárd eurós alapot hoznak létre a Bundeswehr ütőképessé tétele érdekében, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy Németország újra Európa vezető katonai hatalmává váljon. Ez volt az a bizonyos Zeitenwende, amelyről a mai napig nem derült ki, hogy pontosan mit takar.

A német lap leszögezi, érthetetlen, miként akarja Németország önmagát Európa vezető katonai hatalmaként definiálni, ha több energiát fektet abba, hogy elfelejtse, mit vállalt, mint abba, hogy teljesítse azt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató