2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Bősz(me) Anett: Csak akkor lesz Biodóm, ha a kormány jobb belátásra bírható

A DK-s főpolgármester helyettes így zsarolja a kormányt.

Már nyitás előtt nagy volt a készülődés szerda reggel a Fővárosi Állatkertben: 1866. augusztus 9-én, 157 éve éppen ezen a napon nyitott meg az intézmény. Az állatkert szóvivője arról mesélt, hogy fontos számukra az oktatás, ismeretterjesztés és a természetvédelem.

„Különösen az elmúlt évtizedekben vált ez még inkább jellemzővé, hogy az állatkertünk nagyon komoly eredményeket tudott elérni veszélyeztetett fajok szaporításában, akár visszatelepítési programokban” – emelte ki Hanga Zoltán.

6 éve kezdték építeni a Biodómot, amely a Kárpát-medence egykori élővilágát idézné meg. Itt lennének az elefántok, és a cápák is. Ez utóbbiak még kis korukban kerültek az állatkertbe, arra számítva, hogy mire kifejlett példányok lesznek, átkerülnek a Biodóm nagy akváriumába. 

Sós Endrét, az állatkert jelenlegi vezetőjét arról kérdezték, mikor készül el a létesítmény. „Reméljük azt, hogy egyszer el fog kezdődni, igazából nem rajtunk múlik. Nagyjából ez a 2,5-3 év ami kell a befejezéshez, sok állat esetében valóban a továbblépésnek lesz a lehetősége” – fogalmazott.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium azt írta: a Biodóm befejezése a Főváros feladata. A kormány minden támogatást megadott, amit ígért.



A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes ezzel nem ért egyet. „Értelmezhetetlen a kormány magatartása Biodóm ügyben, mert ahogy halad előre az idő, úgy a beruházási költségek egyre csak növekednek, ugyanakkor ez egy kormányzati motiváció volt, kormányzati beruházás, nem érthető az, hogy mért a fővárosra veti vigyázó szemeit a kormány” – panaszolta Bősz Anett.

Hozzátette, 

a főváros ebben az ügyben egyedül nem tud előrelépni, így csak akkor készül el a Biodóm, ha a kormány jobb belátásra bírható.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató