2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Elhagyhatta a kórházat a megtámadott székely pásztor, a medve azonban eltűnt

A napokban Kovászna mellett Hargita, Beszterce-Naszód és Neamț megyéből is jelentettek olyan esetet, amikor emberre támadt a medve. Sérülései jól gyógyulnak, ennek köszönhetően elhagyhatta a kórházat az a pásztor, akit Bölön község határában, Bölönpataka falu közelében támadott meg a medve július utolsó napján. Az illetékes hatóságok időközben a támadó nagyvad kilövése mellett döntöttek, ám ezt eddig nem sikerült véghezvinniük. 

A nagyvad a hatvan év körüli férfi fején, felsőtestén okozott vérző sérüléseket harapásaival, karmolásaival; az áldozat állapota azóta folyamatosan javult. Az orvosok kiengedték ugyan a kórházból, de a biztonság kedvéért a pásztor előírások szerinti további gyógykezelésekben részesül. Köztudott ugyanis, hogy a medve által okozott sérülések esetén nagy a fertőződések veszélye – írja a Székelyhon.ro hírportál.

Időközben bő egy hétig a vadászok és vadőrök megfigyelés alatt tartották az övezetet, de a pásztorra támadó medve többé nem bukkant fel a helyszínen, nem lehet tudni, hogy hol jár, visszatérhet-e még egyáltalán. Egyébként csaknem két hónap alatt kétszer támadt pásztorra – feltehetőleg ugyanez – a medve Bölön község közelében, az illetékesek ezért döntöttek a kilövésről. Ám az „elítélt” ezt megneszelhette, mert azóta nyoma veszett – vagy alkalmi orvvadászoknak sikerült eltüntetniük.

A napokban Kovászna mellett Hargita, Beszterce-Naszód és Neamț megyéből is jelentettek olyan esetet, amikor emberre támadt medve. Mindeközben Magyarországon is észleltek medvét, amiről egy korábbi cikkünkben a Vajdhajtások is tudósított. 

Romániában a barnamedve-állomány féktelenül elszaporodott, a szakemberek szerint jelenleg meghaladja a nyolcezer példányt – jelentette ki Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter pénteken.

A tárcavezető egy Brassóban szervezett konferencián beszélt erről, beismerve, hogy Romániában egyre több a konfliktushelyzet medve és ember között, és, hogy a több mint nyolcezer példányt számláló állomány jóval meghaladja azt a létszámot, amit az ország természetes élőhelyei még elbírnak.

Nyomatékosította, hogy a hatóságok teljesen tudatában vannak annak a veszélynek, amit a medvék jelentenek nap, mint nap a lakosságra, mivel a nagyvad és az ember közötti konfliktushelyzetek száma jelentősen megugrott az utóbbi időben.

A miniszter elmondása szerint a tavalyhoz képest az idei év első felében megkétszereződött a medvékkel kapcsolatos segélyhívások száma, ma már naponta átlagban 18 ilyen hívás fut be az 112-re.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató