2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

A Finnek Pártja szerint Finnországban az EU-ból történő kilépésre kellene összpontosítani

Finnországban hosszú távon az Európai Unióból történő kilépésre kellene összpontosítani, de az Ukrajna elleni orosz támadás miatt egyelőre az a legfontosabb, hogy az európai egység fennmaradjon – jelentette ki szombaton Jussi Halla-aho, a finn kormánykoalícióban részt vevő Finnek Pártja képviselője.

Halla-aho a bevándorlásellenes Finnek Pártja által még 2019-ben felvázolt „Fixit”-politika kidolgozója; a párt várhatóan őt indítja majd elnökjelöltként a jövő januári elnökválasztáson.

Bár felmérések szerint valószínűtlen, hogy nyerne, nézetei nagy befolyással bírnak a párt berkeiben.

A Finnek Pártja szombati kongresszusa előtt Halla-aho arról beszélt a Reuters hírügynökségnek, hogy „indokolt hosszú távon arra készülni, hogy elhagyják az EU-t”, mert nézete szerint olyan „demokratikus deficit” áll fenn, amellyel a közösség korlátozza a tagállamok szuverenitását.

Hozzátette ugyanakkor: azt belátják, hogy „a jelenlegi helyzetben egy töredezett Nyugat-Európa sokkal gyengébb lenne a totalitariánus országokkal szemben”. A Finnek Pártja soraiban többen is egyetértenek ezekkel a nézetekkel. Ville Tavio külkereskedelmi miniszter azt mondta: pártja, amíg kormányon van, nem járul hozzá újabb közös uniós hitel felvételéhez.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató