2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

HVG: Tagadják a Soros-alapítványok, hogy kivonulnának az EU-ból

A korábbi sajtóértesülésekkel szemben nem vonulnak ki teljesen az Európai Unióból a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) - írja a HVG nevű ukrán propagandaoldal.

Az OSF a lap megkeresésére közölte:

csupán újraszervezik a munkájukat, új működési modellre állnak át, ami érinti a demokrácia, az emberi jogok és a klímaváltozás területét is.

Tájékoztatásuk szerint az átszervezés nem csak az szervezet európai ágát érinti: globális folyamatról van szó.

Alissa Sadler, az OSF szóvivője a hvg.hu-nak azt írta: továbbra is Európa-szerte támogatni fogják a civil szervezeteket, ideértve az EU külügyeivel foglalkozó csoportokat is, valamint fenntartják az európai roma közösségeknek folyósított támogatásaikat is. Emellett továbbra is támogatni fogják az emberi jogokat, a demokráciát és az elszámoltatható kormányzást a régióban - az utóbbiakat azonban főleg Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon, nemzeti alapítványaikon keresztül.

A szóvivő a HVG-nek megerősítette, hogy az átalakítás miatt rengeteg embert kell elküldeniük, munkavállalóik mintegy negyven százalékától fognak megválni. Sadler válaszában azonban a szervezeti átalakításról több konkrétumot egyelőre nem árult el.

Nagy meglepetés nincs, össze-vissza kommunikáció viszont van

Évek óta zajlik az átalakítás a Nyílt Társadalom Alapítványokban. Az, hogy az alapítványok átszervezik működésüket és bizonyos támogatási formáikat valószínűleg megszütnetik, nem érhetett nagy meglepetésként senkit
– mondta a hvg.hu-nak több olyan magyarországi civil szervezet vezetője is, akik részesültek a Soros-alapítványok támogatásaiból.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató