2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Vicc: a Simpson-családos koreó miatt sovinizmust ugatnak a DAC drukkereire

Nem múlt el büntetés nélkül a DAC-Kassa szlovák bajnoki mérkőzésen kifeszített szurkolói koreó, a sárga-kékek pénzbüntetéssel és feltételes szektorbezárással bűnhődnek - számolt be róla a sportolunk.sk.

A drukkerek élőképén Kassa szlovák megnevezése (Kosice) volt áthúzva - a Simpson család című sorozatból ismert Bart Simpson által -, fölötte pedig magyarul tüntették fel a város nevét. Az eset nagy felháborodást keltett a szlovák sajtóban, az esettel a labdarúgó-szövetség Fegyelmi bizottsága is foglalkozott.Íme, a Fegyelmi Bizottság közleménye:

„A Szlovák Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottsága legutóbbi ülésén foglalkozott a DAC-Kassa mérkőzésen bemutatott szurkolói koreográfiával, amelyen Kassa városának szlovák neve áthúzva szerepelt, fölé írva a magyar megnevezést. Továbbá a molinó mellett magyar színekkel füstbombák is felvillantak. A fegyelmi bizottság a koreót provokatív jellegű megnyilvánulásként értékelte, amely meghaladja a klub támogatásának határait."

A bizottság a döntéshozatal során tiszteletben tartja a DAC szurkolóinak a nemzeti kisebbségek véleménynyilvánítási szabadságához való joga alapján megvalósuló minden megnyilvánulását, tudomásul véve közben, hogy a szurkolók klubjukat bizonyos mértékig a szlovákiai magyar kisebbség képviselőjének tartják a futballkörnyezetben. Ezek a kifejezések azonban nem sérthetik más népességcsoportok jogait."

A Kassa elleni mérkőzésen látott koreó erősen provokatív, a sovinizmus és az arrogancia elemeit tartalmazó megnyilvánulás volt a szlovák lakosokkal szemben, ezt pedig a fegyelmi bizottság megsértésként értékeli. A fegyelmi bizottság az esetet kiértékelve 1500 eurós (kb. 574 ezer forint - a szerk.) pénzbüntetést szabott ki a DAC futballklubra, továbbá fegyelmi büntetést ró ki a klubra a B-szektorok (B1, B2, B3, B4) bezárásával egy bajnoki mérkőzésre.

A szektorbezárás egy éves feltétellel került kiszabásra – írja a Csakfoci.hu szakportál.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató