2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

A neonáci Azov és Ajdar egységeknél járt a zsidó származású Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejárta a donyecki fronton állomásozó katonai alakulatokat, köztük a hírhedt Azovot és Ajdart. A közösségi médiáján hétfőn közzétett videón látható, amint Zelenszkij egy bunkerben találkozik az Azov alapítójával és az ismert neonácival, Andrij Bileckijjel.

Hivatalának hivatalos közleménye szerint Zelenszkij a “Szoledar szektorban” tett munkalátogatás keretében több egységet is meglátogatott, köztük az 5. Különleges rohamdandárt és a 3. Különleges rohamdandárt. Maga Szoledar városa január óta, a közeli Artyomovszk (Bahmut) pedig május óta van orosz kézben.

A 3. rohamdandárt 2022 szeptemberében hozták létre az eredeti Azov zászlóalj maradványaiból, amelyet az év elején a Mariupolért folytatott harcokban szétmarcangoltak az orosz erők. A nyilvánosság elől 2019 végén eltűnt Bileckij az “Azov taktikai csoport” parancsnoka lett. A Zelenszkij által a közösségi médián közzétett 45 másodperces videón Biletszkij látható, amint az elnököt és több más tisztet tájékoztat.

Bileckij széles körben fajgyűlölőként és neonáciként volt ismert már jóval azelőtt, hogy az “Azovot” a nyugati média mosdatta volna az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések 2022. februári eszkalálódása után.

A TIME magazin 2021. januári cikke az általa vezetett “Ukrajna Hazafija” szervezetet “neonáci terrorista csoportként” jellemezte, amelynek “kiáltványa mintha egyenesen a náci ideológiából merítette volna narratíváját” az amerikai lap szerint. A csoport “Azov önkéntes zászlóaljjjá” alakulna át, ahogy Ukrajna a 2014-es, az USA által támogatott puccsot követően a donbasszi elégedetlenség leverésére törekedett.



Maga Bileckij még 2014-ben azt mondta az amerikai lapnak, hogy az Azov szimbólumait azért választotta, mert azokat “a németek használták” a második világháborúban. Az általa választott Wolfsangel a 2. SS-páncéloshadosztály “Das Reich” pajzsán szerepelt, míg a Fekete Nap egy mozaikról származik, amelyet Heinrich Himmler SS-vezér rendelt a kastélya számára.

2018-ban a Guardian úgy jellemezte Bileckijt, mint egy “ultranacionalista képviselőt”, aki 2010-ben kijelentette, hogy az ukránok küldetése az, hogy “a világ fehér rasszait egy végső keresztes hadjáratban vezessék… a szemiták által vezetett Untermenschen [alantasok] ellen”.

A Zelenszkij által közzétett videó felénél a kamera egy szakállas őrnagyon időzik, akinek sapkáján amerikai zászló van. Úgy tűnik, hogy ő Szvjatoszlav “Kalina” Palamar, aki tavaly májusban adta meg magát az Azovstalban, és szeptemberben egy fogolycsere részeként Törökországba került.

A múlt hónapban ő és négy másik azov parancsnok, akiknek az ellenségeskedések végéig Törökországban kellett volna maradniuk, az egyezséget megszegve visszatértek Ukrajnába. Palamar akkoriban százados rangban volt, de a jelvénye alapján úgy tűnik, hogy azóta előléptették.

Korábban Zelenszkij meglátogatta a februárban létrehozott 5. rohamdandárt, amelybe a “24. támadó zászlóalj, az Ajdar” is beletartozik.

Az ilyen nevű önkéntes egység 2014-ben szintén a Donbasszban harcolt, és háborús bűnökkel vádolták meg. Hivatalosan 2015-ben oszlatták fel, miután tagjai terrorizálni kezdték a Kijevhez hű lakosságot is, és 24. támadó zászlóalj néven újraalakították, eredetileg a 10. “Edelweiss” hegyi rohamdandárhoz rendelve.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató