2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

NATO: Ukrajna a tagságért cserébe területeket adhatna Oroszországnak

Ukrajna csatlakozhat a NATO-hoz, ha cserébe területeket enged Oroszországnak – mondta Stian Jensen, az észak-atlanti szövetség főtitkárságának vezetője.

“SZERINTEM A MEGOLDÁS AZ LEHET, HOGY UKRAJNA TERÜLETEKET AD ÁT, ÉS CSERÉBE NATO-TAGSÁGOT KAP” – idézte a Verdens Gang című norvég kiadvány.

Jensen hangsúlyozta, hogy mostanra jelentős előrelépés történt Ukrajna jövőbeni tagságának kérdésében. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a területek Oroszországnak történő átengedése lehet az egyik lehetséges út a szemben álló felek közötti kompromisszumhoz.

A kancelláriavezető azt is hozzátette, hogy a NATO-ban már felvetették a területek átengedésének kérdését. Szavai szerint mindenki abban érdekelt, hogy a kelet-európai katonai konfliktus ne ismétlődjön meg.

A július 11-12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozót követően Ukrajna nem kapott meghívást a szövetségbe. Jens Stoltenberg főtitkár ráadásul azt mondta, hogy ez a kérdés elveszíti aktualitását, ha a kijevi rezsimnek nem sikerül megnyernie konfliktust.

A G7-országok nyilatkozatot adtak ki Ukrajna támogatásáról, de az abban említett biztonsági kötelezettségvállalások nem határoznak meg konkrét időkeretet a végrehajtásra. Mint az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta, a NATO végleg visszatért a hidegháborús sémákhoz, és Kijevnek a szövetség által kirobbantott hibrid háborúban a fő fogyóeszköz szerepét kell játszania.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató