2024. május 10. - Ármin, Pálma
EUR : 388.36
USD : 362.01
Időjárás ikon23°12°

Sojgu: a nyugati dominanciának vége a katonai szférában

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint az ázsiai, afrikai és latin-amerikai államok szerepe a globális színtéren megnőtt, mivel a nyugati katonai dominancia elkezdett csökkenni.

A miniszter kedden Moszkvában, a 21. Nemzetközi Biztonsági Konferencián tartott beszédében úgy érvelt, hogy Oroszország ukrajnai katonai művelete “véget vetett a kollektív Nyugat dominanciájának a katonai szférában”.

“Ahogy a múlt században a fasizmusnak a Vörös Hadsereg által Európában elszenvedett veresége erőteljes lendületet adott a gyarmatellenes mozgalmaknak szerte a világon, úgy a Nyugat által támogatott ukrán neofasiszták legyőzése is a modern neokolonializmus elleni küzdelem egyik tényezőjeként fog szolgálni”

– mondta Sojgu.

A MINISZTER MEGJEGYEZTE, HOGY OROSZORSZÁG JELENLEG “NEMCSAK UKRAJNA FEGYVERES ERŐI ELLEN, HANEM AZ EGÉSZ KOLLEKTÍV NYUGAT ELLEN” HARCOL, AMELYHEZ – tette hozzá – AZ UTÓBBI IDŐBEN AZ ÁZSIAI-CSENDES-ÓCEÁNI TÉRSÉG TÖBB ÁLLAMA IS CSATLAKOZOTT.

A több milliárd dollár értékű külföldi fegyverzettel ellátott kijevi erőkkel való összecsapásai során Oroszország számos mítoszt eloszlatott a nyugati katonai színvonal fölényéről – mondta Sojgu.

VILÁGOSSÁ VÁLT, HOGY A NYUGATI FEGYVEREK ÉS AZ ÁLLÍTÓLAG FEJLETT NATO-TAKTIKÁK ÉS KIKÉPZÉS “NEM BIZTOSÍTHATJÁK A FÖLÉNYT A CSATATÉREN” – jelentette ki.

A miniszter azt is állította, hogy Kijev külföldi tanácsadi lényegében az ukrajnai konfliktust különböző, nyugati fegyvereket alkalmazó katonai stratégiák kísérleti terepeként használják, Volodimir Zelenszkij elnök pedig biztosítja az embereket ezekhez a kísérletekhez. Sojgu szerint az ukrán katonák körében bekövetkezett veszteségeket Ukrajna nyugati támogatói figyelmen kívül hagyják.

Az orosz miniszter azt is állította, hogy Ukrajna katonai erőforrásai az előzetes becslések szerint szinte teljesen kimerültek.

Az orosz védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy az ukrán erők június eleji ellentámadó hadműveletük megindítása óta mintegy 43 ezer katonát, valamint közel 5000 nehézgépjárművet, köztük több tucat nyugati harckocsit és harcjárművet veszítettek.

Sojgu felvetette, hogy az Egyesült Államok arra használja fel az ukrajnai konfliktust, hogy megtömje védelmi iparának zsebeit azzal, hogy arra kényszeríti európai partnereit, hogy új termékeket szerezzenek be a Kijevbe küldöttek helyett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató