2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Szlovák képviselő: Orbán Viktor Szlovákia mentális gyarmatosítására készül

Az SaS (Szabadság és Szolidaritás) párt elítélte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Menczer Tamás külgazdasági és külügyi államtitkár kijelentéseit. Éppen ezért azt kérik a szlovák külügyminisztériumtól, hogy kéressék be a pozsonyi magyar nagykövetet.



Az SaS (Szabadság és Szolidaritás) párt azt kéri a külügyi tárcától, kéresse be a szlovákiai magyar nagykövetet, hogy magyarázatot adjon Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Menczer Tamás államtitkár kijelentéseire a szlovákiai ellenzéki politikusok felelősségre vonásáról – adta hírül a TASR szlovák hírügynökség.

A párt nevében elítéljük az ilyen típusú kijelentéseket és magatartást. Egyúttal arra kérem a szlovákiai diplomáciai tárcát, hogy kéresse be Balogh Csaba magyar nagykövetet, és adjon magyarázatot a magyar politikusok magatartására
– mondta Juraj Droba, az SaS képviselője a párt szerdai sajtótájékoztatóján.

A képviselő kritizálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelenlegi „rezsimjét”, amelynek szerinte a rendőrség függetlensége és a jogállamiság „valószínűleg nem sokat jelent”. Hozzátette, Szlovákia azonban nem akar erre az útra lépni.

„A szlovákiai választások befolyásolására tett kísérlet nyilvánvaló, és ezt elfogadhatatlannak tartjuk”

– tette hozzá.

Juraj Krúpa, az SaS parlamenti képviselője ugyanakkor felszólította Magyarországot, hogy ne avatkozzon bele Szlovákia ügyeibe, különösen a választások előtt. 

Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos és a Híd volt alelnöke, aki most függetlenként az SaS listáján indul, arról beszélt, hogy Szlovákia számára nagyon fontos a jó kapcsolat Magyarországgal, ami szlovákiai magyar közösség érdeke is – írja a Napunk.

Azonban szerinte Orbán Viktor mindent megtesz azért, hogy ez ne így legyen. Úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök korábban is beavatkozott a szlovákiai választásba, de akkor az MKP, a jelenlegi Szövetség érdekében tette, most viszont a Smer érdekében teszi.

Ravasz szerint,

„Orbán keresztes hadjáratot folytat a liberalizmus ellen és Szlovákia mentális gyarmatosítására készül, a saját képére akarja formálni az országot”.

Később újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy azok az aggályok alaptalanok, amelyek szerint Orbán Viktor területi revízióra készülne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató