2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Eltörölte a demokráciát Zelenszkij, nem lesz választás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a parlament által július 27-én elfogadott törvényeket, amelyek értelmében Ukrajnában 90 nappal, 2023. november 15-ig meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítást. Ez azt is jelenti, hogy az októberre tervezett választásokat nem lehet megtartani, hadiállapot alatt ugyanis azt tiltja az ukrán alkotmány. 

A hadiállapotot már a 2022. február 24-én kitört orosz–ukrán háború első napján kihirdették, azóta pedig többször is meghosszabbítottak 90 nappal.                                     

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nyáron arról beszélt, hogy legkorábban 2024-ben lehetnek választások, ha véget ért a hadiállapot. A parlamenti választásokat októberben tartották volna, míg az elnökválasztást 2024 tavaszán.

Ezen kijelentése nagy visszhangot váltott ki nemzetközileg is. Tucker Carlson ezután arról beszélt az X nevű platformon, hogy a demokráciáért folytatott harc lehetővé teszi a diktatúrát.

Úgy véli, kérdéses, hogy mennyire demokratikus is az, ha Zelenszkij szerint elmaradhatnak a parlamenti választások idén és jövőre is.

 

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke, Tiny Kox pedig arról beszélt az ET májusi csúcstalálkozója után, hogy Ukrajnának meg kell oldania ezt a helyzetet, mert, mint mondta, senki nem fogja az ukránok szemére hányni, ha nem lesz tökéletes a választás. Ám ha nincsenek választások, az kérdéseket vet fel, mert választások nélküli demokrácia nem létezik.

Eredetileg október 29-én tartották volna meg a következő parlamenti választást Ukrajnában, amire a kampányt 60 nappal korábban lehetett volna megkezdeni. Viszont az ukrán hadiállapotról szóló törvény 19. cikke kimondja, hogy tilos nemzeti választásokat tartani hadiállapot ideje alatt, így ha Zelenszkij megtartaná azt, akkor törvényt sértene.

Ami biztos, hogy a választásokon, bármikor is tartsák meg, 11 ellenzéki párttal kevesebb lesz, hiszen Zelenszkij betiltotta azokat arra hivatkozva, hogy az oroszokkal szimpatizálnak, hozzájuk kötődnek.

A betiltott pártok között van legnagyobb ellenzéki párt is, a Viktor Medvedcsuk vezette Ellenzéki Platform – Az Életért párt is. Medvedcsukot ezek után letartóztatták, megfosztották állampolgárságától és átadták Oroszországnak.- írta meg a Magyar Nemzet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató