2023. december 01. - Elza
EUR : 376.37
USD : 346.82
Időjárás ikon10°

Ismét megrongálták a holokauszt queer áldozatainak berlini emlékművét!

A nácik által üldözött homoszexuálisok emlékművét nemrég vandálok megpróbálták felgyújtani. A rendőrségi jelentések szerint az elkövető 

homoszexualitást elítélő bibliai idézeteket is ragasztottak az emlékműre – számolt be a történtekről a Deutsche Welle, amit a mandiner szemlézett.

A berlini Tiergarten park szélén 2008-ban létrehozott emlékmű a queer férfiak és nők 1933 és 1945 közötti szisztematikus üldözésének állít emléket. A betonkockába egy kis ablakot építettek, amelyen keresztül az látható, ahogy két férfi csókolózik – ismertette a lap.

Az incidensre egy biztonsági őr figyelt fel még szombatra virradó éjszaka. Azt is látta, mikor a tettes olyan ószövetségi idézeteket tartalmazó cédulákat erősített az emlékműhöz, amelyek elítélik az azonos neműek közötti kapcsolatokat.

A gyanúsított, aki végül elmenekült a helyszínről, egy égő tárgyat is hozzávágott az emlékműhöz, de az nem kapott lángra, így nem szenvedett kárt.

A nácik üldözték a homoszexuálisokat is

A Deutsche Welle felidézte, hogy a nácik összesen több mint hatmillió zsidót gyilkoltak meg, valamint más marginalizált csoportok tagjainak százezreit is a haláltáborokba küldték. 

A holokauszt idején mintegy 15 ezer homoszexuális férfit küldtek koncentrációs táborokba, míg nagyszámú biszexuális és transznemű embert hasonló módon tartottak fogva és kínoztak meg – derült ki az összeállításból.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató