2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Izrael megkötötte történelme legnagyobb fegyverüzletét – Németországgal

1250 milliárd forint.

Az izraeli védelmi minisztérium az ország történelmének legnagyobb, 3,5 milliárd dolláros (mintegy 1250 milliárd forintos) fegyverüzletét kötötte meg a német védelmi minisztériummal – jelentette a Haaretz című újság hírportálja csütörtökön. Miután az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta a megállapodást, hamarosan aláírják az Arrow 3 nevű légvédelmi rendszerek eladásáról született izraeli-német egyezményt.

Az Arrow 3 nevű, rakéták ellen kifejlesztett légvédelmi rendszert közösen hozta létre az izraeli védelmi minisztérium Kutatási és Fejlesztési Igazgatósága az Amerikai Rakétavédelmi Ügynökséggel (MDA), s az Israel Aerospace Industries gyártja. Ez a világ legfejlettebb ilyen típusú légvédelmi rendszere, amely az űrben, a földi atmoszférán kívül képes elfogni a ballisztikus rakétákat. Az amerikai kormányzati jóváhagyást követően az izraeli és a német védelmi minisztérium magas rangú tisztviselői ünnepélyesen alá fogják írni a megállapodás megkezdését jelző kötelezettségvállalás első, 600 millió dolláros (közel 215 milliárd forintos) megállapodását, amely biztosítja a gyártás azonnali elindítását.

A TELJES SZERZŐDÉS MINDEN RÉSZLETÉRŐL MEGÁLLAPODOTT MÁR A NÉMET ÉS AZ IZRAELI VÉDELMI MINISZTÉRIUM, AZT VÉGSŐ JÓVÁHAGYÁSRA A NÉMET KORMÁNY ÉS A TÖRVÉNYHOZÁS ELÉ TERJESZTIK,

s várhatóan 2023 novemberében írják alá. Izraelben a Boáz Levi vezette Israel Aerospace Industries a fővállalkozó az elfogó és radarérzékelő fegyverrendszerek fejlesztésében, s az Elbit Systems nevű fegyvergyár hozzá létre hozzá a vezérlő- és felügyeleti rendszereket. A Tomer nevű kormányzati vállalat készíti az elfogó rakétákhoz a rakétahajtóműveket, s mellettük az Arrow 3 rendszer legfontosabb alvállalkozója a Rafael nevű fegyvergyár. Az amerikai fejlesztéseket a STARK Aerospace, az Israel Aerospace Industries amerikai leányvállalata végzi.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató