2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Magyar túrázócsoport került bajba az Alpokban

A csoport az osztrák-szlovén határon emelkedő, 2236 méteres Hochstuhl-csúcsra indult el.

Az osztrák rendőrség szerint a három család tagjaiból – három felnőttből és hét gyermekből, illetve fiatalkorúból – álló csoport a Karavankák legmagasabb hegyére, az osztrák-szlovén határon emelkedő, 2236 méteres Hochstuhl-csúcsra indult el egy kiépített mászóútvonalon (via ferrata).

A hatóságokat a csoport egy magyar barátja, egy 49 éves férfi értesítette este fél 11-kor, majd negyedórával később ismét arról, hogy a túrázók még mindig nem tértek vissza a hegyről.

A riasztás nyomán két, jó helyismerettel rendelkező rendőr mászott fel értük a hegyre, ahol – az 1840 méter magas Bielschitza-nyereg térségében – észlelték is a már lefelé tartó útvonalon kimerült csoport lámpáit. A végsőkig elcsigázott hegymászók végül a rendőrök segítségével sértetlenül eljutottak a legközelebbi menedékházhoz, ahonnét hegyimentők hozták le őket a völgybe. A karintiai rendőrség közleménye szerint a csoport vélhetően alábecsülte a hegyi túra nehézségeit és időigényét. A csoport legfiatalabb tagja hétéves volt.

A Karavankák az Alpok hegyvonulata Ausztria és Szlovénia határán, 120 kilométeres hosszával a leghosszabb hegylánc Európában. A Hochstul – szlovénül Veliki Stol – a népszerűbb hegyek közé tartozik Szlovéniában, amelyet fiatalok és idősebbek egyaránt megmásznak a késő nyári időszakban. A déli, szlovén oldalról könnyen megmászható, viszont az északi, osztrák oldalról nagyon nehéz útnak számít.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató