2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Trump: a dollár hamarosan elveszíti státuszát, mint a világ tartalékvalutája

Donald Trump volt amerikai elnök a Fox Businessnek adott csütörtöki interjújában arra figyelmeztetett, hogy a dollár hamarosan elveszíti a világ tartalékvalutája státuszát – és ezzel együtt az Egyesült Államok geopolitikai totemoszlopán elfoglalt helyét.

“Az országunk a pokolra jut, és nem leszünk "nagyfiú"” – állította Trump, azzal érvelve, hogy “van hatalmunk, de az fogyatkozik. Sőt, a valutánk tekintetében is fogyatkozik”.

Ha a dollár megszűnik a világ tartalékvalutája lenni, “az nagyobb vereség, mint bármilyen háború elvesztése” – folytatta a republikánus jelölt.

MÍG TRUMP ELNÖKSÉGE ALATT EZ “ELKÉPZELHETETLEN” LETT VOLNA, “MOST MÁR AZ EMBEREK GONDOLKODNAK EZEN” – KÜLÖNÖSEN KÍNA -, ÉS EZZEL AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKAT A GLOBÁLIS HEGEMÓN TRÓNFOSZTÁS VESZÉLYE FENYEGETI – MONDTA.

Ez még riasztóbb az USA mint ország jelenlegi állapotát tekintve – mondta Trump.“MÁR MOST SOK TEKINTETBEN VISSZASZORULÓBAN VAGYUNK A HARMADIK VILÁGBELI STÁTUSZBA. HA MEGNÉZZÜK A REPÜLŐTERÜNKET, MEGNÉZZÜK A TERMINÁLJAINKAT, MEGNÉZZÜK A MOCSKOS UTAKAT, A HIBÁS UTAKAT ÉS MINDEN MÁST, OLYANOK VAGYUNK, MINT EGY HARMADIK VILÁGBELI ORSZÁG”.”

A Biden-kormányt hibáztatta az ország hanyatlásáért, azt állítva, hogy utódja az új olajfúrásokra vonatkozó moratóriumával indította el a jelenlegi inflációs spirált.

Trump azt állította, hogy az USA mindössze 18 hónapra volt attól, hogy Biden hatalomra kerülése előtt Oroszország és Szaúd-Arábia együttes kitermelését túlszárnyalja:

“ANNYI PÉNZT KERESTÜNK VOLNA. OLYAN DOLGOKAT CSINÁLTUNK VOLNA, AMILYENEKET MÉG SOHA SENKI NEM LÁTOTT EBBEN AZ ORSZÁGBAN”.

Még egyetlen elnök sem próbálta meg visszafizetni az USA államadósságát, amely a pénzügyminisztérium saját számításai szerint jelenleg 32,6 billió dollár – bár egyes becslések szerint ennek többszöröse is lehet.

Trump maga 6,7 billió dollárral növelte ezt a számot, amivel az adósságot tekintve Bush és Barack Obama mögött, de Biden előtt jár. A hivatalban lévő elnöknek azonban még másfél éve van arra, hogy behozza lemaradását, olyan végtelen kiadási programokkal, mint a diákhitelek elengedése és az ukrajnai konfliktus.

Az amerikai gazdaság nyilvánvaló instabilitása – Washington hitelminősítését a Fitch Ratings a közelmúltban a történelem során mindössze másodszor rontotta le AAA-ról AA+-ra – és az amerikai szankciókkal sújtott országok növekvő száma hozzájárult ahhoz, hogy a dollár mint tartalékvaluta elhagyása iránt példátlan mértékű érdeklődés mutatkozik.

Ezek a szankciók arra ösztönözték a BRICS-országokat, hogy alternatívát dolgozzanak ki az USA SWIFT nemzetközi banki átutalási rendszerére – ami szükséges alapja a dollártól való eltávolodásnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató