2023. november 30. - Andor, András
EUR : 376.37
USD : 346.82
Időjárás ikon10°

Lavrov: Ukrajna borús jövő elé néz

A Nyugat az utolsó ukránig harcol az Oroszország “legyőzéséért”, de ennek a tervnek a kilátásai nem állnak jól – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az International Affairs című lapnak adott, szombaton megjelent interjúban.

“A kijevi hatóságok és pártfogóik számára meglehetősen borúsan néz ki a jövő”

– mondta Lavrov.

“MINÉL TOVÁBB TARTANAK A FEGYVERES ÖSSZECSAPÁSOK, ANNÁL KISEBB LESZ A NYUGATI BEFEKTETŐK ÉTVÁGYA ARRA, HOGY HOZZÁJÁRULJANAK AZ UKRAJNAI KONFLIKTUS UTÁNI HELYREÁLLÍTÁSHOZ, ÉS ANNÁL GYENGÉBB LESZ A HITÜK ABBAN, HOGY UKRAJNA SIKERES LESZ A HARCTÉREN, VAGY HOGY KÉPES LESZ BÁRMILYEN FORMÁBAN ÉS BÁRMILYEN HATÁROKON BELÜL MEGŐRIZNI ÁLLAMISÁGÁT”.”

Mindezt anélkül, hogy figyelembe vennénk Kijev képtelenségét az államadósság visszafizetésére, amely nagy valószínűséggel a nyugati adófizetők terheként fog kikötni, “további inflációt és alacsonyabb életszínvonalat okozva” – tette hozzá a diplomata.

Lavrov megemlítette a Heritage Foundation nemrégiben készült elemzését, amely szerint az Egyesült Államok már 113 milliárd dollárt adott Ukrajnának, ami háztartásonként 900 dollárt jelent, “plusz 300 dollár kamatot a megfelelő adósságszolgálatért”.

“EZEK HATALMAS ÖSSZEGEK, KÜLÖNÖSEN A VILÁGGAZDASÁG KIHÍVÁSOKKAL TELI HELYZETÉT FIGYELEMBE VÉVE”.

A nyugati vezetők megfogadták, hogy támogatják Kijevet “amíg csak szükséges”, és úgy tűnik, hogy az “utolsó ukránig tartó harcot” választották, ahogy Volodimir Zelenszkij elnök is, de az Egyesült Államoknak “nem a legjobb a történelmi múltja, amikor szövetségesei támogatásáról van szó” – mondta.

“ELÉG CSAK ARRA EMLÉKEZNI, HOGY 1973-BAN HIRTELEN MEGVONTA A KATONAI SEGÉLYT DÉL-VIETNÁMTÓL, 2021-BEN PEDIG ASZRAF GHANI AFGANISZTÁNI REZSIMJÉTŐL, VALAMINT ARRA, HOGY EZEK A LÉPÉSEK AZONNAL AZ USA-HOZ HŰ KORMÁNYOK BUKÁSÁT OKOZTÁK” – MAGYARÁZTA LAVROV, HOZZÁTÉVE, HOGY UKRAJNA MA SZINTE TELJES MÉRTÉKBEN A NYUGATI FINANSZÍROZÁSTÓL ÉS FEGYVERSZÁLLÍTÁSOKTÓL FÜGG.

Oroszország megérti, hogy “a Nyugat el akarja tüntetni országunkat, mint komoly geopolitikai riválist” – mondta Lavrov, de az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek meg kell érteniük, hogy Moszkva “minden eszközt be fog vetni népe és létfontosságú érdekei védelmében”.

“Jobb lenne, ha ellenfeleink megértenék, hogy az Oroszországgal való konfrontáció hiábavaló, és civilizáltabb, azaz politikai és diplomáciai eszközökre térnének át az érdekegyensúly elérése érdekében” – mondta a külügyminiszter.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató