2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Putyin a különleges hadművelet egyik főhadiszállásán járt Rosztov-Donban

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat reggel az oroszországi Déli Katonai Körzet főhadiszállásán tett előre be nem jelentett látogatása során találkozott Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel és más magas rangú katonai parancsnokokkal – közölte a Kreml.

Az államfő tájékoztatást kapott Geraszimovtól és más magas rangú parancsnokoktól, akik részt vesznek a folyamatban lévő ukrajnai hadműveletben – áll a rövid közleményben.

Az orosz állami média megosztott egy videót a ritka látogatásról, amelyen látható, amint a vezérkari főnök a zárt ajtók mögött zajló megbeszélés előtt üdvözli Putyint a főhadiszálláson. Az azonban továbbra sem világos, hogy a találkozóra pontosan mikor került sor.


Múlt héten Putyin összehívott egy találkozót az orosz Biztonsági Tanács tagjaival, hétfőn pedig beszédet mondott a Moszkva melletti Armija-2023 Fórumon. A videoüzenetében Putyin méltatta a fórum hozzájárulását az Oroszország és más nemzetek közötti sokoldalú kapcsolatokhoz, hangsúlyozva, hogy Moszkva “nyitott az egyenlő technológiai partnerség és a haditechnikai együttműködés elmélyítésére más országokkal”.

Rosztov-na-Donu városa ad otthont a Déli Katonai Körzet főhadiszállásának, amely jelenleg elsősorban az ukrajnai katonai műveletért felelős. Júniusban a Wagner katonai magáncég erői rövid időre nehézfegyverekkel elfoglalták a főhadiszállást, de kevés ellenállásba ütköztek, mivel a tisztviselők a rövid ideig tartó lázadási kísérlet békés megoldásáról tárgyaltak.

A délnyugati Rosztovi terület a frontvonalban lévő Donyecki és Luganszki Népköztársaságokkal határos, és az elmúlt másfél évben többször is ukrán drón- és tüzérségi támadásoknak volt kitéve.

Júliusban a Rosztovtól mintegy 60 kilométerre fekvő Taganrog kikötővárosát egy módosított Sz-200-as légvédelmi rakéta találta el, több mint egy tucat civil megsebesült és anyagi károkat okozott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató