2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

A Pentagon súlyos lőszerhiányáról ír a Washington Post

Az amerikai védelmi minisztériumnak nehézséget okoz, hogy lépést tartson az ukrajnai konfliktus okozta igényekkel – jelentette szombaton a Washington Post, arra figyelmeztetve, hogy ha nem sikerül fenntartani a jelenlegi termelési szintet, az veszélyeztetheti a biztonságot a odahaza is.

Az amerikai katonai vállalkozóknak hamarosan meg kell duplázniuk a NATO szabványos tüzérségi lövedékek gyártásának a konfliktus jelenlegi szakasza előtt regisztrált ütemét. Azonban még a havi 28 000 lövedék gyártása is elégtelen ahhoz, hogy kielégítsék azt, amit a lap “Ukrajna elképesztő tüzérségi lőszeréhségének” nevezett, nem is beszélve a kimerült hazai tartalékok feltöltéséről.

A nyersanyaghiány – különösen a robbanóanyag TNT, amelyet az USA már nem gyárt – akadályozza a Pentagon erőfeszítéseit, hogy feltöltse saját arzenálját, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt erősen megfogyatkozott. Washington jelenleg a TNT nagy részét Lengyelországból szerzi be, de új beszállítókat keres, többek között Japánban, miután a tavalyi népszavazáson a gyárnak otthont adó régió Oroszországhoz való tartozása mellett döntött, és elvesztette gyártási partnerét, a Zarját.

A tüzérségi lövedékek lövedékcsöveken keresztül történő mozgatásához használt hajtóanyag korlátozott készletei szintén akadályozzák a védelmi vállalatok termelési képességeit az Explosia cseh hajtóanyagtöltetet gyártó cég szerint. Martin Vencl szóvivő a Postnak elmondta, hogy a hajtóanyag előállításához szükséges nyersanyagok, köztük a nitroglicerin és a nitro-cellulóz, hiánycikkek.



A bürokratikus akadályok azt is jelentik, hogy a Pentagon 44,5 milliárd dolláros, Ukrajnával kapcsolatos gyártási szerződéseinek mindössze 40,8%-át sikerült véglegesíteni – írja a Post. A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának egyik ipari szakértője a szokásosnál jobb teljesítményként védte ezt a számot, mivel egy nagyobb védelmi szerződés megkötése általában 16 hónapot vesz igénybe.

Egy meg nem nevezett Pentagon-tisztviselő azt javasolta, hogy a jövőbeni hiányok elkerülésére a lőszerek iránti “tartósan magas kereslet” fenntartása a megoldás. A Pentagonnak “hosszabb időn keresztül továbbra is ezen a szinten kellene beszereznie, hogy ne csak egészséges készleteink legyenek, hanem egészséges termelési és ipari bázisunk is, amely képes kielégíteni azokat” – mondta a névtelenül nyilatkozó a Postnak. A Pentagon azt reméli, hogy 2025 őszére évi 1 millió lövedékre növelheti a termelést.

“AZ UKRÁN TAPASZTALATOK EGYIK TANULSÁGA AZ, HOGY VISSZA KELL MENNÜNK, ÉS ÚJRA ÁT KELL GONDOLNUNK EZEKET A MINIMUMKÖVETELMÉNYEKET [A LŐSZERKÉSZLETEKRE VONATKOZÓAN]. ÉS LEHET, HOGY ALÁBECSÜLTÜK” – MONDTA CHRISTINE WORMUTH HADÜGYI ÁLLAMTITKÁR A MÚLT HÓNAPBAN ÚJSÁGÍRÓKNAK.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten újabb 20,6 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Ukrajnának, még akkor is, amikor a tisztviselők halkan kezdték elismerni, hogy Kijev ellentámadása kudarcot vallott. A sokat hangoztatott offenzíva, amely június óta mindössze néhány falut foglalt vissza, az orosz védelmi minisztérium szerint 43 000 katonába és közel 5000 felszerelésbe került Ukrajnának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató