2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Fegyőr Bandi: Szeretem a hazámat!

Fekete-Győr András Facebook-posztot írt.

"Szeretem a hazámat. Szeretem Magyarországot, és végtelen listám van arról, hogy miért.
Augusztus 20. jó apropó arra, hogy párat fel is soroljak.

Hiszen ettől az országtól kaptam az Utas és holdvilágot. És a lángost. Fröccsöt, Kispált, Krúbit és Charliet. A nokedlit! Szeretem, amikor a barátaimmal körbebiciklizzük a Balatont. Szeretem azt, ahogyan összetéveszthetetlenül magyar a Tankcsapda, és ahogy büszkén magáénak tudja őket minden debreceni. Szeretem az ugyanígy helyi büszkeség bajai halászlét, gyufatésztával. Meg a nagymamám almáspitéjét, hasonló sincs máshol.
Szeretem a filmeket magunkról és a közelmúltunkról, amelyekre mi bólogatunk, a világ pedig rácsodálkozik ezekre, mint a Kontroll vagy a Moszkva tér. Szeretem a kokárdát és amit mindannyiunknak jelent, szabadságvággyal és összetartozással. Ahogy azt is, hogy a rocksztár Petőfi mellett az érzékeny József Attila a másik példa, ha magyar költőt kell említs. Magyarul szolmizál a világ, és most talán Szoboszlai nevét is megtanulja helyesen kiejteni.
Egye fene, bevallom, a legvacakabb lapkasajtot is szeretem. Meg a velős pirítóst. Ebben a forró nyárban egy hűvös sillert a teraszon. Szeretem kihúzni magam, mikor a budapesti belvárostól a pécsi Széchenyi térig külföldi álmélkodást hallok, hogy micsoda szép, történelmi kulisszák közt élünk. És ahogy belekapaszkodtunk a különleges nyelvünkbe, a minden hódító után önmagához visszataláló kultúránkba, és továbbra is magyarul, Magyarországon, együtt ünneplünk – ma például a nemzet születésnapját.

Magyarországon született Álmos, a kisfiam.
Egy olyan magyar politikai közösség alapítója vagyok, melynek tagjai mind tanultak-dolgoztak külföldön, de hazajöttünk, mert itt, ezzel a hazával van dolgunk. Építeni, segíteni, megóvni. Ma pedig ünnepelni az államalapítást. Boldog születésnapot, Magyarország!" 

  

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató