2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

A Budapest Pride keresetet nyújtott be a Médiatanács ellen

A Budapest Pride kisfilmét a Médiatanács határozata szerint nem lehet társadalmi célú reklámként sugározni, mert az népszerűsíti a homoszexualitást.

A Budapest Pride bejelentette, hogy bíróságon támadja a határozatot, mert szerintük ez ellentmond a tudományos tényeknek, azaz "súlyosan homofób és transzfób" - írja a Humen. 

“Az ügy jelentősége, hogy magyar bíróság első alkalommal kap lehetőséget, hogy állást foglaljon a nyilvánvalóan diszkriminatív, az Alaptörvény szólás- és művészeti szabadságot biztosító rendelkezéseinek ellentmondó jogszabályról. Bízunk abban, hogy a bíróság az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatával összhangban fellép a tartalom alapú cenzúrával szemben” – mondta Muhi Erika, a Háttér Társaság ügyvédje, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője.

A gyermekvédelmitörvény hatályba lépése előtt még levetítette több Magyarországon sugárzó kereskedelmi csatorna is társadalmi célú reklámként a Budapest Pride Közösségi Fesztivál kampányfilmjét, azonban 2022-ben már csak a külföldi székhelyű Viacom csatornák voltak erre hajlandóak.

Az elkészült kampányfilmet az RTL elküldte véleményezésre az Médiatanácsnak, kértek tőlük egy előzetes besorolást. A Médiatanács a határozatában azt állapította meg, hogy a kampányfilm nem számít társadalmi célú reklámnak, valamint hogy korhatár-besorolás miatt csupán 22 óra és hajnali 5 között adhatná le a televízió.



A Szivárvány Misszió Alapítvány ezért a Háttér Társaság segítségével keresetet nyújtott be a Médiatanács ellen a Fővárosi Törvényszéken. “Bár az RTL is megtámadja a határozatot, fontosnak tartottuk, hogy mi mint a kisfilm megrendelői is keresetet nyújtsunk be. Minden alkalmat és lehetőséget meg kell ragadni, hogy a történelem szemétdombjára juttassuk a "homofób és transzfób propagandatörvényt". A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek eltörlésére, eltüntetésére tett kísérletek csak kudarccal végződhetnek” – mondta Szekeres Zsolt, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató